Νέα επίθεση Προεδρικού στον Γενικό Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις στη μαρίνα

Έγιναν παράνομα και με απώλεια 1 εκατ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία, επιμένει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Νέα επίθεση εξαπέλυσε το Προεδρικό εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε σχέση με την υπόθεση της παραχώρησης «χρυσών» διαβατηρίων σε στελέχη της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του χθες στο κρατικό ραδιόφωνο κατηγόρησε εκ νέου χθες τον Γενικό Ελεγκτή ότι «εργαλειοποιείται» από συγκεκριμένες παρατάξεις. Ανέφερε επίσης ότι το θέμα θα απασχολήσει τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση και θα ληφθούν αποφάσεις, επαναφέροντας ουσιαστικά τις απειλές για παραπομπή του Γενικού Ελεγκτή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απάντησε άμεσα στις αναφορές και τις απειλές του Προεδρικού χαρακτηρίζοντας «απαξιωτικούς» τους χαρακτηρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σημείωσε επίσης ότι θα επιμείνει στην προσπάθεια διατήρησης υψηλού επιπέδου στο δημόσιο διάλογο, συνεχίζοντας παράλληλα την εξέταση των 221 περιπτώσεων που πολιτογραφήθηκαν πρόσφατα χωρίς να εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα μεταξύ του Προεδρικού και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορά τα «χρυσά» διαβατήρια τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο του Αναστασιάδη με μεσάζοντα το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Αναστασιάδη, τα οποία αφορούν πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τη μαρίνα Αγίας Νάπας, στην οποία διευθυντής είναι ο γαμπρός του Αναστασιάδη.

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι «η πολιτογράφηση ήταν παράνομη», αφού «ουδείς εκ των πέντε πληρούσε το κριτήριο» με το οποίο απαιτείται όπως ο αιτητής έχει τέτοια αμοιβή που να δημιουργεί φορολογικά έσοδα για τη Δημοκρατία ύψους 100 χιλ. ευρώ σε μία τριετία, αφού «δεν είχαν καθόλου εισοδήματα στη Δημοκρατία». Επισημαίνεται επίσης ότι «τα πέντε παρανόμως πολιτογραφηθέντα πρόσωπα που σχετίζονται με τη μαρίνα Αγίας Νάπας υπέβαλαν μεν την αίτησή τους τον Απρίλη και Μάιο του 2019, αλλά, με απόλυτα δική τους ευθύνη, συμπλήρωσαν τα στοιχεία της αίτησής τους τον Ιούνη του 2020». Ως εκ τούτου, προστίθεται, «η πολιτογράφησή τους έγινε χωρίς καμία καθυστέρηση, αλλά μάλλον με υπερβάλλουσα ταχύτητα, 2,5 μήνες μετά, αγνοώντας όμως το εν ισχύι νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα την απώλεια συνολικού ποσού 1 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία». Σημειώνεται επίσης ότι «αυτά είναι γεγονότα και όχι νομική συμβουλή ή γνωμάτευση», απορρίπτοντας ουσιαστικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά με νομικίστικες θεωρίες.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιχείρημα το οποίο έχουν προτάξει η κυβέρνηση είναι ότι με βάση τη νομοθεσία, «όταν η διοίκηση, έπειτα από πάροδο εύλογου χρόνου, παραλείπει να προβεί στην εξέταση της αίτησης, λαμβάνεται υπόψιν το καθεστώς που ίσχυε κατά το τέλος της εκπνοής του εύλογου χρόνου». Παρά ταύτα, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει απορρίψει τον πιο πάνω ισχυρισμό υποδεικνύοντας ότι η πολιτογράφηση έγινε με υπερβάλλουσα ταχύτητα 2,5 μήνες μετά που συμπλήρωσαν τα στοιχεία της αίτησής τους, σε αντίθεση με άλλες αιτήσεις στις οποίες ο μέσος χρόνος ήταν 327 ημέρες. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ενδεχομένως να μην έγινε μελέτη δέουσας επιμέλειας (due diligence).

Σημειώνεται ότι το θέμα θα εξεταστεί την ερχόμενη Πέμπτη 15 Απριλίου από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.