Νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2023

Τη συνέχιση των εργασιών ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με μία επιπρόσθετη γεώτρηση το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ύστερα από συνάντησή της, στη Βουλή, με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και τον Πρόεδρο για Έρευνα και Παραγωγή σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότιο Αμερική της εταιρείας Chevron, Κλέι Νεφ.

Όπως δήλωσε η κ. Πηλείδου, η γεώτρηση θα έχει επιβεβαιωτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Επιπροσθέτως, η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας τα σενάρια τα οποία εξετάζονται για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, διευκρινίζοντας πως από τα έξι αρχικά εξεταζόμενα σενάρια οι δύο πλευρές έχουν περιοριστεί πλέον σε τέσσερα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να καταλήξουν στο τελικό σενάριο το οποίο θα εξεταστεί από την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων του Υπουργείου προκειμένου να εγκριθεί προς υλοποίηση.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, αντικείμενο της συζήτησης των δύο πλευρών ήταν και οι αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό δεδομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η δυνατότητα επίσπευσης της συμμετοχής της Κύπρου ως εταίρου στην προσπάθειες του Ισραήλ και της Αιγύπτου για τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τις εργασίες που ήδη γίνονται στην περιοχή.

Εκ μέρους της Chevron, ο κ. Νεφ δήλωσε ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση με την Υπουργό, έχοντας την ευκαιρία να την ενημερώσει για την πορεία του έργου «Αφροδίτη» αλλά και για το σχέδιο της εταιρείας να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση, προσθέτοντας ότι η Chevron θα καταλήξει στις προτιμώμενες εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.

«Θέλω απλώς να πω πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για τη Chevron και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι το έργο «Αφροδίτη» μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, καθώς και με την Υπουργό και την ομάδα της, καθώς συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο στο έργο. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στον εφοδιασμό φυσικού αερίου της περιοχής αλλά και ευρύτερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια και πιστεύουμε ότι ο Αφροδίτη θα συμβάλει σε αυτό στο μέλλον», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενες εξελίξεις αναφορικά με το ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι», η Υπουργός Ενέργειας είπε πως προχωρά η επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών, με την κυπριακή πλευρά να λαμβάνει πρόσφατα κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον εμπειρογνώμονα που θα δράσει εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων, προσθέτοντας πως βρίσκονται σε διαδικασία προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα εργαστεί ο εν λόγω εμπειρογνώμονας και των πληροφοριών οι οποίες θα δοθούν και θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για την κάθε πλευρά.

Το Υπουργείο Ενέργειας προτίθεται πέρα από την υποβολή των σχολίων του να συζητήσει κατ’ιδίαν συνάντηση με την Ισραηλινή Υπουργό προκειμένου να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες, συνέχισε η κ. Πηλείδου, συμπληρώνοντας πως έχει συζητήσει αυτά τα δεδομένα και με τη Chevron, η οποία είναι σύμφωνη με τις προτεινόμενες δράσεις, ενώ προσέθεσε πως έχει αποφασιστεί να ξεκινήσουν εργασίες τεχνικές ομάδες, οι οποίες θα αναλύουν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας.

Σε ερώτηση για το κοίτασμα «Γλαύκος» και το γεγονός πως δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη από πλευράς Exxon Mobil για τις ακριβείς του ποσότητες, η Υπουργός είπε πως έχει προκύψει η ανάγκη για κάποιες επιπρόσθετες σεισμικές έρευνες οι οποίες έχουν τροχοδρομηθεί και έχουν παρασχεθεί όλες οι σχετικές άδειες για να ξεκινήσει το ερευνητικό σκάφος τις εργασίες του τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών. «Είναι μια διαδικασία που δυστυχώς παίρνει χρόνο, είναι όμως σημαντική γιατί ενδεχομένως να προστεθούν ποσότητες στα ευρήματα», προσέθεσε.

Ερωτηθείσα για το ποια είναι τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται προς το παρόν για τη μεταφορά του αερίου στην Αίγυπτο, η κ. Πηλείδου απάντησε πως λόγω συγκεκριμένων συμφωνιών εμπιστευτικότητας δεν μπορεί να επεκταθεί λεπτομερώς, εντούτοις είπε πως τα σενάρια έχουν να κάνουν είτε με τη διασύνδεση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με ήδη υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή, είτε με μία λύση που να αφορά ειδικά τη διασύνδεση του «Αφροδίτη» με το Ίντκου της Αιγύπτου.

Σε ερώτηση για την ακριβή χρονική περίοδο της νέας γεώτρησης, η Υπουργός απάντησε πως ο σχεδιασμός προβλέπει την εκκίνηση της διαδικασίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ αναφορικά με τα επόμενα ορόσημα για την τελική επενδυτική απόφαση η κ. Πηλείδου είπε ότι τα αυτά παραμένουν όπως έχουν καθοριστεί στη σχετική σύμβαση. «Προσπαθούμε να δουλέψουμε για την ταχύτερη υλοποίηση αυτών των ορόσημων γιατί παρέχουν κάποια ευελιξία, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που βλέπουμε τώρα με την άνοδο των τιμών και την πράσινη μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσέθεσε.

Ερωτηθείσα αν εξέλαβε την αίσθηση από την πλευρά της Chevron ότι θα προσπαθήσει να επισπεύσει τις διαδικασίες δεδομένης της μεγάλης ζήτησης για φυσικό αέριο και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η Υπουργός απάντησε πως ήδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρχε ένα κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά τόσο τις συνθήκες μέσω των οποίων θα μπορούσαν να γίνουν γεωτρήσεις και διάφορες δραστηριότητες, αλλά και το μέλλον της αγοράς.

«Τώρα υπάρχει μια πολύ πιο ξεκάθαρη άποψη, συζητήσαμε επίσης ότι είχαμε κάποια πολύ θετικά σχόλια από την ΕΕ και την Επίτροπο Ενέργειας, η οποία επιβεβαίωσε ότι ως μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο μπορεί να παίξει ρόλο μέχρι το 2050, γεγονός που αποτελεί μια πολύ σημαντική επιβεβαίωση για εμάς, διότι δίνει στις εταιρείες ένα πιο αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα, ώστε να γνωρίζουν ότι το έργο είναι σίγουρα βιώσιμο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει προθυμία για επιτάχυνση και σίγουρα έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες», συνέχισε η κ. Πηλείδου, συμπληρώνοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να έχουν έτοιμο το συμφωνημένο σχέδιο ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου έτους, ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή. «Μόλις γίνει αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε με τις συζητήσεις για την εμπορική διάθεση, διότι αυτό είναι ένα σημείο-κλειδί για την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος για το πότε θα είναι διαθέσιμο το φυσικό αέριο», είπε.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με αμερικανικά δημοσιεύματα για δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στον «Γλαύκο» από την Exxon Mobil εντός του 2023, αλλά και παλαιότερες δηλώσεις της Υπουργού για νέες σεισμικές έρευνες στο κοίτασμα και κατά πόσο θα ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα για τα αποτελέσματα των ερευνών και στο οικόπεδο 5, η κ. Πηλείδου είπε πως το τεμάχιο 5 έρχεται να συμπληρώσει τις ποσότητες αλλά και να ανοίξει ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερες προοπτικές όσον αφορά και το τεμάχιο 10.

«Σίγουρα είναι μεγάλης σημασίας οι σεισμικές μελέτες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για να ξεκαθαρίσουν πώς θα προχωρήσει η εταιρεία. Ενδεχομένως να μην χρειαστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση για το τεμάχιο 10, αναλόγως και των αποτελεσμάτων των σεισμικών μελετών. Σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να γίνει κάποια γεώτρηση, ενδεχομένως στο τεμάχιο 5 και όχι στο 10», προσέθεσε.

Τέλος, ερωτηθείσα αν συζητήθηκε η από κοινού ανάπτυξη της «Αφροδίτης» με το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν», η Υπουργός Ενέργειας είπε πως η μεμονωμένη ανάπτυξη της «Αφροδίτης» παραμένει στο τραπέζι δεδομένων και των αρχικών σχεδιασμών ανάπτυξης, την ίδια στιγμή και το ενδεχόμενο από κοινού ανάπτυξης με τον «Λεβιάθαν» έχει συζητηθεί.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το τελικό σχέδιο που θα μας παρουσιαστεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς και για τη Chevron είναι να προσδιοριστεί η ταχύτερη και πιο επωφελής επιλογή και για τα δύο μέρη», κατέληξε.

Εξάλλου, σύμφωνα με κοινή δήλωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και της Chevron μετά το τέλος της συνάντησης στη Βουλή, οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία τους όσον αφορά στη βιώσιμη και αποδοτική ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον ενεργειακό περιβάλλον και τη δυνατότητα η Κύπρος και η ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειος να συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης, τα δύο μέρη παραμένουν δεσμευμένα να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να επισπευσθούν τα χρονοδιαγράμματα για μεταφορά του πρώτου φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο και στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy