Νέα εποχή για το χαλούμι από σήμερα

Νέα εποχή ξεκινά από σήμερα για το χαλλούμι, αφού πλέον πρέπει να εφαρμόζεται το πρότυπο που ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου, πλέον η παραγωγή του έχει τεθεί σε αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίες στους οποίους υπόκεινται τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Μέχρι στιγμής περίπου 30 τυροκομία, τα οποία παράγουν περίπου το 70-80% της ντόπιας παραγωγής και των εξαγωγών, έχουν συνάψει τη σχετική συμφωνία με το φορέα ελέγχου Bureau Veritas και από σήμερα μπορούν να παράγουν προϊόντα που να φέρουν τη σχετική σήμανση.

Ωστόσο, η διάθεση προϊόντων που δεν ανταποκρίνονται στο πρότυπο, δεν πρόκειται να σταματήσει, ούτε και θα εξαφανιστούν άμεσα από την αγορά. Για αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι ώστε να μην πέσουν θύματα παραπλάνησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, τα προϊόντα αυτά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στα ράφια των υπεραγορών για διάστημα περίπου 5-6 μηνών, μέχρις ότου εξαντληθούν.

Τα προϊόντα ΠΟΠ θα φέρουν το χαρακτηριστικό σήμα της ΕΕ με τα χρώματα κόκκινο και κίτρινο, στο οποίο αναγράφεται «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)». Επίσης, θα αναγράφεται η λέξη χαλλούμι ή/ και halloumi ή/και hellim.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να ψάχνει τη συγκεκριμένη σήμανση. Παρ’ όλα ταύτα δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια για τον «λευκό χρυσό», καθώς ο σύνδεσμος τυροκόμων κινήθηκε νομικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αμφισβητώντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με στόχο να αλλάξουν πολλά στο ΠΟΠ. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος κατέθεσε μια σειρά από αλλαγές τις οποίες επιθυμεί να γίνουν, διαμηνύοντας ότι αν ικανοποιηθεί, τότε θα αποσύρει την αγωγή. Ωστόσο, δεν έχουν εξεταστεί ακόμη.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy