Η νέα εποχή των κυπριακών ΜμΕ: Ανταγωνιστικές, ανθεκτικές και με ψηφιακές δεξιότητες

Του
Ανδρέα Παπαδόπουλου*

 

Η νέα εποχή των κυπριακών ΜµΕ

Η παραδοσιακή Μικροµεσαία Επιχείρηση (ΜµΕ) µε ηµι-ειδικευµένο προσωπικό και ένα µοντέλο λειτουργίας που µετά βίας µπορεί να εξυπηρετήσει τους συντηρητικούς στόχους της εταιρείας, δεν υφίσταται πλέον στο κυπριακό επιχειρείν. Οι φιλόδοξες κυπριακές ΜµΕ σήµερα αξιοποιούν τις δικές τους ξεχωριστές ικανότητες αυξάνοντας τη συνεισφορά τους στην κυπριακή οικονοµία στο 76% της συνολικής αξίας τους στην Κύπρο, σηµειώνοντας ανάπτυξη 10% από το 2021 και επιβεβαιώνοντας για άλλη µια φορά τον σηµαντικό τους ρόλο και την προοπτική που δηµιουργούν για την οικονοµία. Ωστόσο το χρηµατοδοτικό βάρος για την απόκτηση των απαραίτητων ψηφιακών λύσεων που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό και ανθεκτικό µοντέλο τους παραµένει το µεγαλύτερο στοίχηµα, καθώς ο ανταγωνισµός ολοένα και εντείνεται.

Ένα πράγµα ήταν ξεκάθαρο τα τελευταία δύο χρόνια των συνεχών κρίσεων. Η ανθεκτικότητα σε µια ιδιαίτερα απρόβλεπτη εποχή και ο τεράστιος ανταγωνισµός είναι κύρια χαρακτηριστικά που καθορίζουν την επόµενη µέρα µιας εταιρείας, ειδικά αν πρόκειται για ΜµΕ. Είτε αυτό απαιτεί τη µετάβαση σε ψηφιακά κανάλια για την εξυπηρέτηση των πελατών, ή τη δυνατότητα χρήσης ψηφιακών εργαλείων που να επιτρέπουν την εξ αποστάσεως/υβριδική εργασία, η ανθεκτικότητα, η αναβάθµιση δεξιοτήτων και η ψηφιακή υποδοµή αποτελούν παράγοντες επιτυχίας για την αντιµετώπιση όλων αυτών των εξελίξεων. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι ΜµΕ επέδειξαν τροµερή ευελιξία για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, η αναβάθµιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων τους για να ανταποκριθούν στα νέα δεδοµένα και η εξασφάλιση κεφαλαίων για την απαραίτητη ψηφιακή µετάβαση αποτελούν πονοκέφαλο για τα διευθυντικά στελέχη των ΜµΕ.

Με αυτά τα δεδοµένα, και την ανάγκη των ΜµΕ να χτίσουν και να διατηρήσουν το νέο µοντέλο λειτουργίας τους που θα τις καταστήσει ανταγωνιστικούς, ανθεκτικούς και ψηφιακούς παίκτες στην αγορά, η κρίσιµη απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι σε ποια τεχνολογία να επενδύσουν και ποιες αναβαθµίσεις δεξιοτήτων απαιτούνται, έτσι ώστε η επιχείρηση να είναι πλήρως προετοιµασµένη για το µέλλον. Προφανώς οι επιχειρήσεις κολοσσοί είναι σε καλύτερη θέση να επενδύσουν στην κατάλληλη τεχνολογία λόγω της οικονοµικής τους ευχέρειας, ενώ οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές εντείνουν επίσης τον ανταγωνισµό για τις ΜµΕ, καθιστώντας την ψηφιοποίηση µονόδροµο για να παραµείνουν ανταγωνιστικές.

Κάθε πρόκληση φέρνει ευκαιρίες και η εποχή που διανύουµε αποτελεί την ιδανική στιγµή για τη µετατροπή των κυπριακών ΜµΕ σε πιο ανταγωνιστικούς, ανθεκτικούς και ψηφιακούς παίκτες στην αγορά. Καθώς οι ΜµΕ αντιµετωπίζουν µεγάλες προκλήσεις µε την εξεύρεση χρηµατοδότησης, δεν υπάρχει καλύτερη χρονική περίοδος για να την εξασφαλίσουν µέσω του Σχεδίου Χορηγιών για Ψηφιακή Αναβάθµιση των Επιχειρήσεων, υιοθετώντας τις κατάλληλες ψηφιακές λύσεις και κάνοντας πραγµατικότητα αυτό το ψηφιακό ταξίδι. Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήµατος για εξασφάλιση χορηγίας, δείτε τη σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Ενέργειας, Εµπορίου και Βιοµηχανίας.

* People & Business Transformation Consulting, PwC Κύπρου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy