Νέα ηγεσία εξέλεξε το Παγκύπριο Συνέδριο Ειρήνης

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου στο Δάλι το τακτικό συνέδριο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Εκατόν περίπου σύνεδροι από όλες τις επαρχίες της Κύπρου μεταξύ αυτών αρκετοί Τουρκοκύπριοι, ανασκόπησαν τη δράση του ειρηνιστικού κινήματος τα προηγούμενα 5 χρόνια και καθόρισαν τις βάσεις για τα επόμενα βήματα. Η συζήτηση διεξήχθη με κύριο σύνθημα την ειρήνη στον κόσμο και την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, η καταπίεση του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο το κέρδος, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε το μέλος της γραμματείας Γεωργία Ζήνωνος, ενώ ομιλία για πεπραγμένα έκανε ο αποχωρών πρόεδρος Δρ Στέλιος Σοφόκλης. Χαιρετισμούς απηύθυναν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση, μέσω οπτικογραφημένου μηνύματος του παλαίμαχου Κύπριου ειρηνιστή και πρώην πρόεδρου του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Δρος Άρη Γεωργίου, ο οποίος έδωσε μια σφαιρική ανασκόπηση για τα προβλήματα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και ανθρωπισμού στον σύγχρονο κόσμο.

Το συνέδριο επαναβεβαίωσε την επιδίωξη λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποφάσισε την περαιτέρω  ενίσχυση του δικοινοτικού χαρακτήρα του Συμβουλίου και σε διοικητικό επίπεδο τη σύσταση επιτροπών δράσης. Η επιτυχημένη πορεία Ειρήνης που διοργανώθηκε το 2018 στο Ακρωτήρι ήταν η κορύφωση των δραστηριοτήτων του ΠΣΕ.

Το συνέδριο εξέλεξε 80μελές Γενικό Συμβούλιο και 13μελή γραμματεία. Νέος πρόεδρος του ΠΣΕ εξελέγη ο Τάσος Κωστέας και Γενικός Γραμματέας ο Χάρης Πασιάς.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.