Νέα κατρακύλα στους δείκτες διαφθοράς – διαπλοκής

Μαυρογιάννης: «Το όνομα της χώρας πρέπει να καθαρίσει, η διεθνής αξιοπιστία πρέπει να αποκατασταθεί»

 

Νέα υποβάθμιση της Κύπρου στους δείκτες διαφθοράς και διαπλοκής ανακοίνωσε χθες η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), επιβεβαιώνοντας ότι όσο παραμένει στην εξουσία ο ΔΗΣΥ θα συνεχίζεται και η κατρακύλα της χώρας.

Συγκεκριμένα, η βαθμολογία της στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) για το έτος 2022 έπεσε σε επίπεδα οριακά πάνω από τη βάση (52/100), λαμβάνοντας μάλιστα την 51η θέση μεταξύ των 180 κρατών που αξιολογούνται από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Σημειώνεται ότι το 2012 η βαθμολογία της χώρας ήταν 66/100. Παρά ταύτα, στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ κατρακύλησε στον πάτο. Επισημαίνεται μάλιστα ότι πλέον η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και συναγωνίζεται σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής με την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Σχολιάζοντας τη νέα υποβάθμιση της Κύπρου στους δείκτες διαφθοράς και διαπλοκής, το επιτελείο του υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη υπέδειξε ότι: «Το όνομα της Κύπρου πρέπει να καθαρίσει. Η διεθνής αξιοπιστία της χώρας πρέπει να αποκατασταθεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μία διακυβέρνηση που μπορεί, αλλά κυρίως που θέλει να τα βάλει με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Που θέλει να δρομολογήσει διαδικασίες για την κάθαρση, την εξυγίανση και την τιμωρία όσων ενέχονται σε σκάνδαλα, όποιοι και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

Το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της θεσμικής διαπλοκής δεν είναι για εμάς προεκλογικό σύνθημα, αλλά κορυφαία προτεραιότητα, η οποία ήδη γίνεται πράξη». Επισημαίνεται επίσης ότι «την προσεχή Κυριακή ο κυπριακός λαός θα πρέπει να απαντήσει στην κάλπη: θα στηρίξει μία τρίτη θητεία Αναστασιάδη – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη, μια τρίτη θητεία των πρωταγωνιστών της διαφθοράς και της θεσμικής διαπλοκής ή θα στηρίξει την αλλαγή με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, έναν άνθρωπο που θα είναι πρώτα και κύρια ο ίδιος το παράδειγμα ήθους και εντιμότητας που τόσο πολύ χρειάζεται ο τόπος μας;»

 

 

Στήριξη της Αρχής Κατά της Διαφθοράς
Η έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει μεταξύ άλλων τις «μεγάλες καθυστερήσεις (στη διερεύνηση και εκδίκαση) υποθέσεων διαφθοράς», αλλά και ότι η κυβέρνηση «δεν κατάφερε να λειτουργήσει πλήρως τη νεοσύστατη Αρχή Κατά της Διαφθοράς».
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα του Α. Μαυρογιάννη περιλαμβάνονται πολλές δράσεις για το θέμα αυτό. Μάλιστα, στο πρόγραμμα για τις πρώτες 100 μέρες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα σε Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και Δημόσιο Κατήγορο, η εισαγωγή του θεσμού του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, η πρόσληψη ειδικών συμβούλων/συνεργατών για την Α.Κ.Δ. και η αλλαγή της νομοθεσίας για δημοσιοποίηση των πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών και ποινικών ερευνών στα οποία εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy