Επανεγκατάσταση το 2019 λένε οι Τ/κ, πυροτεχνήματα οι δηλώσεις λένε οι Ε/κ

Νέα κινητικότητα παρουσιάστηκε χθες στο θέμα επανεγκατάστασης των Μαρωνιτών. Ο Επίτροπος Προεδρίας αποκάλυψε στη «Χαραυγή» ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσει και θα εγκρίνει νέα κίνητρα για επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών, αλλά και εκτοπισμένων στην περιοχή της Καρπασίας.

Όσον αφορά τις τ/κ ανακοινώσεις για το θέμα ανέφερε ότι από κυβερνητικής πλευράς δεν θεωρείται ότι υπάρχει κάτι νεότερο ή συγκεκριμένο και ότι οι ανακοινώσεις της τ/κ πλευράς παραμένουν εξαγγελίες.

Σημείωσε επιπρόσθετα ότι οι πρώτες ανακοινώσεις της τ/κ πλευράς για επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών σημειώθηκαν μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και στόχευαν στη δημιουργία σύγχυσης και τετελεσμένων.

Επεσήμανε ότι το θέμα επανεγκατάστασης και επιστροφής θα διευθετηθεί με τη λύση του Κυπριακού. Από πλευράς Μαρωνιτών δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της κοινότητας, κ. Γιαννάκη Μούσα.

Ο τέως εκπρόσωπος των Μαρωνιτών, κ. Αντώνης Χατζηρούσος, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι μέχρι στιγμής οι όποιες ανακοινώσεις για επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών παραμένουν πυροτεχνήματα στα λόγια χωρίς ουσιαστικές ενέργειες.

Επεσήμανε ότι όλα τα τ/κ κόμματα υποστηρίζουν την επιστροφή των Μαρωνιτών. Από ε/κ πλευράς σημείωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση αφορά τους Μαρωνίτες και την επανεγκατάστασή τους χρειάζεται υποστήριξη και προώθηση.

Προχθές, όπως μετέδωσαν τα τ/κ ΜΜΕ, το “υπουργικό συμβούλιο” έλαβε απόφαση για σταδιακή επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών. Την απόφαση ανακοίνωσε ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών”, Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων από τα αρμόδια «υπουργεία» σε συντονισμό με το «πρωθυπουργικό γραφείο».

Σε άλλες δηλώσεις, ο «υπουργός δημοσιονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς, ανέφερε ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί εντός του 2019. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι ο Τ/κ ηγέτης πήρε την πολιτική απόφαση επί του ζητήματος και τώρα η «κυβέρνηση» θα πρέπει να το υλοποιήσει και συμπλήρωσε μιλώντας στον «Μπαϊράκ» ότι το θέμα θα συζητηθεί σε κοινή συνεδρία της «προεδρίας» και της «πρωθυπουργίας».

Μάλιστα σημείωσε ότι τον Ιούλιο του 2017 υπολογίστηκε το ποσό των 7,5 εκατ. ΤΛ (1,29 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία υποδομών στο χωριό Αγία Μαρίνα.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς επεσήμανε ότι χρειάζεται επανεκτίμηση του κόστους και γι’ αυτό έχει ζητήσει από το «υπουργείο μεταφορών» να κάνουν τους δρόμους, από το «υπουργείο εσωτερικών» να οριοθετήσει τα γεωγραφικά όρια (των τριών χωριών) και από το «πρωθυπουργικό γραφείο» την κατασκευή νέων κτιρίων για τις ανάγκες του τουρκικού στρατού.

Ο «βουλευτής» και πρώην Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ, όπως ανέφερε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, θα θέσει το θέμα στη “βουλή”. Σημείωσε ότι χρειάζεται να επιδειχθεί ευαισθησία στο θέμα αυτό. Η τ/κ Πρωτοβουλία Αμμόχωστος με ανακοίνωσή της ζήτησε την άμεση επιστροφή των Μαρωνιτών.

Ο Μερτκάν Χαμίτ, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας σε γραπτή δήλωσή του που δημοσιεύθηκε αυτούσια στην τουρκοκυπριακή διαδικτυακή εφημερίδα GazeddaKibris, απηύθυνε έκκληση για την άμεση επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς δίνουν μάχη ενάντια στο χρόνο και με τον πληθυσμό τους να γηράσκει.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν από μέρους του γραφείου του κ. Ακιντζί για το θέμα, ο κ. Χαμίτ εικάζει ότι φαίνεται πως η «κυβέρνηση» δεν μπόρεσε να κάνει τα βήματα που χρειαζόταν.

Ανάλογα με την Πρωτοβουλία Αμμόχωστος, και η δικοινοτική Πρωτοβουλία United Cyprus Now σε χθεσινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε καλεί τις τουρκοκυπριακές “αρχές” να κρατήσουν την υπόσχεσή τους, να αποστρατιωτικοποιήσουν τα χωριά που είναι υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, για να επιτρέψουν στους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

Άννα Μισιαούλη