Νέα κινητοποίηση των αιγοπροβατοτρόφων αύριο έξω από το Προεδρικό

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Δεν ικανοποιούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις, αφού έχει χαθεί η εμπιστοσύνη

Έξω από το Προεδρικό οδηγούνται αύριο οι αιγοπροβατοτρόφοι, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας ΠΟΠ στην παρασκευή χαλλουμιού, καθώς και τη διενέργεια τακτικών και αποτελεσματικών ελέγχων. Η χθεσινή σύσκεψη του Υπουργού Γεωργίας με τους αιγοπροβατοτρόφους δεν απέφερε καρπούς, καθώς είναι εμφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αφού οι αιγοπροβατοτρόφοι μπούχτισαν από υποσχέσεις, την ώρα που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Αιγοπροβατοτρόφων Κύπρου κάλεσε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 με κύριο θέμα την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας ΠΟΠ στην παρασκευή χαλλουμιού και τον ενδελεχή έλεγχο αυτού.

Η πορεία θα ξεκινήσει από το χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΠ στις 11:00 π.μ. και θα έχει ως προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παραδοθεί σχετικό υπόμνημα.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων (ΟΠΑ), Σωτήρης Καδής, ανέφερε ότι «στη σύσκεψη μάς δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις, οι οποίες δεν μας ικανοποιούν, αφού η κυβέρνηση είχε αρκετό περιθώριο να εφαρμόσει τα όσα μας υποσχέθηκε χθες».

Όπως επεσήμανε, αίτημα των αιγοπροβατοτρόφων είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία και τα διατάγματα που αφορούν το χαλλούμι ΠΟΠ καθώς και οι απαραίτητοι έλεγχοι και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη πως θα εφαρμοστούν οι έλεγχοι».

Σημειώνοντας ότι πολλοί παραγωγοί θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Ο αιγοπροβατοτρόφος Γιώργος Δημητρίου κατήγγειλε ότι γίνεται χρήση γαλακτόσκονης για την παραγωγή χαλλουμιού, αλλά δεν γίνονται έλεγχοι. Εξέφρασε επίσης την ισχυρή πεποίθηση ότι «οι βιομήχανοι και οι έμποροι χαλλουμιών είναι στο απυρόβλητο και φαίνεται ότι τους κάνουν πλάτες από την κυβέρνηση».

Νέο ρεκόρ στις τιμές του σιταριού

Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ χθες Δευτέρα, αφού η Ινδία αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές του προϊόντος καθώς ο καύσωνας έπληξε την παραγωγή.

Η τιμή εκτινάχθηκε στα 435 ευρώ ανά τόνο, καθώς άνοιξε η ευρωπαϊκή αγορά.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των φόβων για την προσφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στη γεωργική Ουκρανία, η οποία προηγουμένως αντιπροσώπευε το 12% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Η απότομη αύξηση, που επιδεινώθηκε από τις ελλείψεις λιπασμάτων και την κακή συγκομιδή, έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως και έχει εγείρει φόβους πείνας και κοινωνικής αναταραχής στις φτωχότερες χώρες.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, δήλωσε το Σάββατο ότι απαγορεύει τις εξαγωγές μετά τον θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί.

Η Ινδία είπε ότι παράγοντες όπως η χαμηλότερη παραγωγή και οι απότομα υψηλότερες παγκόσμιες τιμές την ανησύχησαν για την επισιτιστική ασφάλεια των δικών της 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.