Νέα κωλύματα στην κατοχύρωση του χαλλουμιού

Ολοκληρώθηκε η τεχνική εργασία του φακέλου αλλά…

Κορυφαίο ζήτημα για την κτηνοτροφία του τόπου χαρακτήρισε την κατοχύρωση του χαλλουμιού ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σημειώνοντας τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται σε αυτό το θέμα.

Ολοκληρώθηκε η τεχνική εξέταση του φακέλου, δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης. Παραμένουν ωστόσο ζητήματα τα οποία εκκρεμούν και προκαλούν νέες ανησυχίες. Το όλο θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής χθες, στην παρουσία και του αρμόδιου υπουργού, με τις φωνές που αντιδρούν στην κατοχύρωση του χαλλουμιού και ζητούν την απόσυρσή του να γίνονται όλο πιο έντονες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι αν ακυρωθεί η πορεία που έχει δρομολογηθεί για κατοχύρωση του χαλλουμιού θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες για την κτηνοτροφία της Κύπρου και ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει μεταξύ άλλων και για τα μέτρα που λαμβάνονται για στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, πώς απέδωσαν μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για να φτάσουμε στο 51% περιεκτικότητας αιγοπρόβειου γάλακτος. Μιλώντας στη Βουλή ο Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι η τεχνική εργασία για την κατοχύρωση του χαλλουμιού -σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε από τον αρμόδιο Επίτροποέχει ολοκληρωθεί. Απομένει ωστόσο, είπε, τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να εμπορεύονται νόμιμα το χαλλούμι μέσω της Πράσινης Γραμμής. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό υπάρχουν τρεις σημαντικές διαφωνίες που σχετίζονται με τους Τουρκοκύπριους.

Η πρώτη, σύμφωνα με τον υπουργό, αφορά την απαίτηση να ελέγχεται από το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο -και κανέναν άλλο φορέαη παραγωγή και η τήρηση όλων των απαιτήσεων. Αποφασίσαμε, είπε ο κ. Κουγιάλης, «να μη γίνεται ο έλεγχος από φορέα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά από γνωστό ειδικό επί τέτοιων θεμάτων διεθνή οργανισμό». Η 2η διαφωνία αφορά την απαίτηση να μην ενημερώνει ο Οργανισμός την Κυπριακή Δημοκρατία για τα πορίσματα των ελέγχων στα κατεχόμενα, ενώ η τρίτη πιο σημαντική διαφωνία αφορά την τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προκρίνει ένα γενικό άνοιγμα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για προϊόντα ζωικής προέλευσης. «Εκείνο που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς ”καταφέραμε” να διασυνδεθεί ένα νομικό και τεχνικό ζήτημα όπως είναι η κατοχύρωση ενός προϊόντος με το πολιτικό ζήτημα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής», είπε. Περαιτέρω ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται για στήριξη του τομέα και αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, τα οποία συνοψίζονται στις συνδεδεμένες με την παραγωγή γάλακτος κεφαλικές επιδοτήσεις και στις επιχορηγήσεις για νέες επενδύσεις στον τομέα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι από το επενδυτικό μέτρο έχουν εγκριθεί 50 αιγοπροβατοτρόφοι και 50 αγελαδοτρόφοι «και σύντομα θα αρχίσουν να τους ενημερώνουν». Σύντομα, πρόσθεσε, θα δοθούν και οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ακόμη ότι από το 2013 έχει αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 10 εκ. λίτρα ετησίως. Η παραγωγή ανήλθε στα 51 εκ. λίτρα το 2016 σε σχέση με 41 εκ. λίτρα το 2013, όπως είπε. Σε ό,τι αφορά την CETA ανέφερε ότι μετά την κατοχύρωση υπάρχει διαδικασία συμπερίληψης του χαλλουμιού στη συμφωνία.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy