Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Ατέχνως- «Ναι αλλά ο Στάλιν…»

Αντικομμουνισμός και παραχάραξη της ιστορίας

Περίληψη

Τι ήταν οι Δίκες της Μόσχας και η «Μεγάλη Εκκαθάριση» του 1936-38; Ποιος ήταν πραγματικά ο υπεύθυνος της Σφαγής στο Κατίν; Αληθεύει ότι ο Στάλιν συμμάχησε με τον Χίτλερ; Τι συμφωνήθηκε στη Γιάλτα; Γιατί χτίστηκε το Τείχος του Βερολίνου; Τι συνέβη στην Τσεχοσλοβακία το 1968; Ποιοι ήταν στ’ αλήθεια ο Σολζενίτσιν και ο Όργουελ; Υπάρχει δικτατορία στην Κούβα; Απαντήσεις και τροφή για σκέψη με βάση τα ιστορικά γεγονότα, αμφισβητώντας τα κυρίαρχα αφηγήματα.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Την Ιστορία, λένε, την γράφουν οι νικητές, έστω και οι προσωρινοί. Η επικράτηση της αντεπανάστασης και η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποτέλεσε το έναυσμα για την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού σε όλα τα επίπεδα. Μέσω της αστικής ιστοριογραφίας και των κυρίαρχων ΜΜΕ, αναπτύχθηκαν μια σειρά «θεωρίες» με στόχο στην συκοφάντηση του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον περασμένο αιώνα και τη δαιμονοποίηση της μαρξιστικής-λενινιστικής ιδεολογίας.

Το νέο βιβλίο που υπογράφει ο Νίκος Μόττας «επισκέπτεται» σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα αμφισβητώντας τα κυρίαρχα αντικομμουνιστικά αφηγήματα, με στόχο να αποκαλυφθούν ψέματα και συκοφαντίες, καθώς και να συγκεντρωθούν στοιχεία, επιχειρήματα και απαντήσεις απέναντι στην παραχάραξη ιστορικών ζητημάτων, καταστάσεων και προσώπων.

Η νέα έκδοση φιλοδοξεί να ανοίξει ζητήματα αντιπαράθεσης με τον αντικομμουνισμό, έχοντας καθαρό ότι η προάσπιση  της ιστορίας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της προσφοράς του ιστορικού σοσιαλισμού δεν αποτελεί μονάχα πάλη ακαδημαϊκού και φιλολογικού ενδιαφέροντος, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ταξικής πάλης, για το παρόν και το μέλλον, για την ανάγκη να συνειδητοποιηθεί η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού.


Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Οκτώβριος 2022
Επιμέλεια:  Νίκος Μόττας
Σελιδοποίηση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθμός σελίδων: 184
Διαστάσεις: 14Χ21
ISBN: 978-618-5685-11-9
Τιμή 13,78  (Συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)

Βιογραφικό: Νίκος Μόττας

Ο Νίκος Μόττας γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Γουέστμινστερ του Λονδίνου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και το Τελ Αβίβ και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών ακαδημαϊκών τίτλων (Master of Arts), στις Διπλωματικές Σπουδές (Etudes Diplomatiques) και την Δημόσια Διοίκηση (Public Policy).


Είναι αρχισυντάκτης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ατέχνως» στο οποίο αρθρογραφεί από το 2015.

Την περίοδο 2006-2009 υπήρξε συνεργάτης-αρθρογράφος στις εφημερίδες «Μακεδονία της Κυριακής» και «Θεσσαλονίκη».

Είναι ιδρυτής και διαχειριστής του αγγλόφωνου ενημερωτικού ιστότοπου «In Defense of Communism» ενώ άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα Πρεσβευτής της επανάστασης».  Είχε την συνολική επιμέλεια του βιβλίου του Κούλη Ζαμπαθά, «Ν. Μπελογιάννης- Ν. Πλουμπίδης, Στο Σπίτι των Ηρώων» που εκδόθηκε το 2020. Επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίο «Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης», του Θέμου Κορνάρου (2022), «Αλήθεια και ψέματα για το λιμό της Ουκρανίας» (2022).


Δραστηριοποιείται ενεργά στο αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Από το 2017 είναι γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Διάθεση – Διανομή:

Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.