Η νέα κυβέρνηση έμεινε στην περίοδο των προεκλογικών εξαγγελιών

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Χωριστές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς της νέας κυβέρνησης είχε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συζήτησε τις προτεραιότητες στη διακυβέρνηση βάσει του προγράμματός του με στόχο να καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι για τις πρώτες 100 μέρες.

Έχουν περάσει οι 30 ημέρες από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε τις προτεραιότητες του κάθε υπουργείου, ενώ προεκλογικά ο κ. Χριστοδουλίδης μάς έλεγε ότι είχε και έτοιμες προτάσεις και προτεραιότητες για να υλοποιήσει τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του. Ο κ. Χριστοδουλίδης εκτός από την περιβόητη πρότασή του για περαιτέρω εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, που τελικά ήταν έκκληση προς την Ε.Ε. για να βοηθήσει υποστηρικτικά τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη πρόταση σε ό,τι αφορά τη στήριξη των χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν πραγματικά τη λαίλαπα των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων, του πληθωρισμού, της αδυναμίας χρηματοδότησής τους, ενώ τα νεαρά ζευγάρια αδυνατούν να βρουν δουλειές και όσοι εργάζονται παίρνουν εξευτελιστικούς μισθούς χωρίς καμία δυνατότητα απόκτησης στέγης και δημιουργίας οικογένειας.

Εκείνο που εφαρμόζει πιστά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι τη δέσμευσή του ότι «όλα αντιμετωπίζονται μέσα από το πλαίσιο διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Δημοσιονομική πειθαρχία που διασφαλίζει κέρδη για τις τράπεζες και αυξημένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία από φόρους λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι μισθοί είναι 40% χαμηλότεροι σε σχέση με άλλα κράτη – μέλη, ενώ βρίσκεται στη 14η θέση σε ό,τι αφορά το ωριαίο κόστος εργασίας. Την ίδια ώρα, η αγοραστική αξία των μισθών μειώνεται λόγω πληθωρισμού, ενώ τα φτωχά και μεσαία στρώματα του λαού μας φτωχοποιούνται και διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Στο δύσκολο σημερινό οικονομικό περιβάλλον οι εκποιήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος για κύμα άστεγων, αφού δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία ούτε και για τη μικρή επαγγελματική στέγη. Από τη στιγμή που και ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, αναγκάστηκε δημόσια να απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση για να πάρει μέτρα για τους ευάλωτους, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η νέα κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει… και δεν ενδιαφέρεται για λήψη μέτρων που να στηρίζουν τις φτωχές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy