Σε βαθιά κρίση οδηγείται η βιομηχανία της παροχής υπηρεσιών – Νέα λίστα και από ΕΕ

Μπλόκαρε η Έφορος Εταιρειών, ενώ η βιομηχανία των υπηρεσιών μπήκε στο γύψο

 

Σε βαθιά κρίση οδηγείται η βιομηχανία της παροχής υπηρεσιών, λόγω των επιπτώσεων από τις κυρώσεις, οι οποίες έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και όσων υπάρχουν υποψίες ότι ενδεχομένως να συνεργάζονται μαζί τους.

Στο γραφείο της Εφόρου Εταιρειών έχουν στοιβαχτεί ήδη περίπου 500 αιτήματα από εταιρείες οι οποίες επηρεάζονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, από τις κυρώσεις, ενώ παράλληλα έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από πολίτες και εργαζομένους στη βιομηχανία της παροχής υπηρεσιών που ζητούν διευκρινίσεις, αλλά και απαντήσεις σε βασανιστικά ερωτήματα και προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει. Σημειώνεται μάλιστα ότι παρά τις διαβεβαιώσεις οι οποίες δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για τη λήψη μέτρων με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στο θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα γραφεία τα οποία επηρεάζονται από τις κυρώσεις, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Μάλιστα, η Έφορος Εταιρειών, Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι «μελετά το θέμα και αναμένει καθοδήγηση από την απόφαση που θα ληφθεί από την κυβέρνηση για το ποια θα είναι η πολιτική όσον αφορά τις κυρώσεις ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου». Ανέφερε επίσης ότι λήφθηκε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία μελετάται.

Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τρεις ομάδες εταιρειών. Η πρώτη αφορά όσες είχαν στο παρελθόν ή/και συνεχίζουν να έχουν μετοχική ή επαγγελματική σχέση με Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες των κυρώσεων, η δεύτερη εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τις πρώτες και η τρίτη εταιρείες οι οποίες είναι πελάτες των πιο πάνω εταιρειών ανεξάρτητα αν οι ίδιες έχουν ή όχι σχέση με Ρώσους ολιγάρχες.

Επισημαίνεται επίσης ότι το πρόβλημα ενδέχεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, αφού οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση για την πρόθεσή τους να προσθέσουν στις λίστες των κυρώσεων και άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ και ότι «έχουν εντοπίσει τρόπους για την ευθυγράμμιση της εφαρμογής των κυρώσεων, την προώθηση της συμμόρφωσης, την ενίσχυση της επιβολής και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής». Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες ενδεχομένως να ανακοινωθεί νέα λίστα κυρώσεων και από την ΕΕ, η οποία θα είναι και νομικά δεσμευτική για την Κύπρο.

 

Νέα λίστα και από ΕΕ
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ και ότι «έχουν εντοπίσει τρόπους για την ευθυγράμμιση της εφαρμογής των κυρώσεων, την προώθηση της συμμόρφωσης, την ενίσχυση της επιβολής τους». Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες -πέρα από τις αναμενόμενες ανακοινώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία- ενδεχομένως να ανακοινωθεί νέα λίστα κυρώσεων και από την ΕΕ, η οποία θα είναι και νομικά δεσμευτική για την Κύπρο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy