Νέα μελέτη: Τα εμβόλια Covid-19 φαίνεται να “φρενάρουν” και τις νέες μεταλλάξεις

Τα εμβόλια Covid-19 φαίνεται να “φρενάρουν” και τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται να καταγράφονται διεθνώς κρούσματα και θάνατοι.

Εμβόλια Covid-19 – Τεστ αντιγόνου

Όχι μόνο αποτρέπουν την αρρώστια και τον θάνατο, αλλά τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί επίσης να βάζουν ένα «φρένο» στην ταχεία εξέλιξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, περιορίζοντας τον αριθμό των νέων μεταλλάξεων, άρα και των παραλλαγών (στελεχών) του που δυνητικά θα μπορούσαν να διαφεύγουν από τα αντισώματα.

Αυτό είναι το ενθαρρυντικό συμπέρασμα μιας νέας μικρής επιστημονικής μελέτης, της πρώτης του είδους της, τα ευρήματα της οποίας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες.

Επιπρόσθετα, τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid tests), που δίνουν άμεσα αποτελέσματα στη διάγνωση της μόλυνσης από κορωνοϊό είναι γενικά αξιόπιστα, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Η αξιοπιστία τους είναι μεγαλύτερη -τουλάχιστον 90%- όταν το ιικό φορτίο του ασθενούς είναι υψηλό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη αξιολόγησης αυτών των τεστ.

Οι Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας “The Lancet Microbe”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν έξι γρήγορα τεστ με ευρεία κυκλοφορία στην αγορά και τα συνέκριναν με τα μοριακά τεστ τύπου PCR. Διαπιστώθηκε ότι τα γρήγορα τεστ έχουν «καλή» ευαισθησία (ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό) και «εξαιρετική» ειδικότητα (ικανότητα να διακρίνουν σωστά όσους δεν έχουν μολυνθεί).

Αντίθετα με τα μοριακά τεστ, που απαιτούν πολύπλοκο εργαστηριακό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, τα τεστ αντιγόνου μπορούν να γίνουν εύκολα επί τόπου, αν και δεν έχουν την ίδια ακρίβεια με τα μοριακά. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα γρήγορα τεστ έχουν ακρίβεια διάγνωσης της λοίμωξης Covid-19 από 65% έως 89%, η οποία αυξάνεται σε πάνω από 90%, όταν το ιικό φορτίο του ασθενούς είναι υψηλό.

Ινδία

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 817 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 45.892 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στα 460.704.

Πάντως τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι ινδικές υγειονομικές αρχές την τελευταία εβδομάδα υποδεικνύουν ότι η καμπύλη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού βρίσκεται σε κάθοδο.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 234 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 8.507 κρούσματα του SARS-CoV-2, καθώς η χώρα μοιάζει να πλήττεται από τρίτο κύμα.

Η νέα αύξηση των μολύνσεων ώθησε τον αριθμό τους στο υψηλότερο επίπεδο από την 24η Φεβρουαρίου. Ανακοινώθηκε μία ημέρα αφού οι αρχές κατέγραψαν σχεδόν 8.000.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έφθασε μέχρι εδώ τους 234.192 νεκρούς επί συνόλου 2.558.369 μολύνσεων.

Τουρκία

Στην Τουρκία ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη το τραγικό ορόσημο των πενήντα χιλιάδων θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το τουρκικό Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 52 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 50.048 νεκρούς ως αυτό το στάδιο από την 11η Μαρτίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Παράλληλα, διαγνώστηκαν ακόμη 5.160 κρούσματα του SARS-CoV-2 επί συνόλου 225.253 τεστ, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 5.459.923.

Κούβα

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.664 κρούσματα του SARS-CoV-2, νέο ρεκόρ που ξεπέρασε αυτό που είχε σημειωθεί την προηγουμένη, ενώ υπέκυψαν άλλοι 18 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.405 νεκρούς επί συνόλου 214.577 μολύνσεων.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, επισήμανε ότι 3.622 κρούσματα που διαγνώστηκαν οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκε τις προηγούμενες 24 ώρες ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που έχουν διαγνωστεί αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, συνολικά 1.275, εκ των οποίων 1.227 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, καθώς πλέον οι αρχές -που ήλπιζαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς αυτόν τον μήνα- εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων μέτρων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 164.028.

Ο θάνατος άλλου ενός ασθενούς με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 2.034 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Είναι η πρώτη φορά που τα κρούσματα ξεπέρασαν το επίπεδο των 1.200 για δύο συνεχόμενες ημέρες, κάτι που δεν είχε σημειωθεί ούτε στην κορύφωση του τρίτου κύματος τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να αυξήσει το επίπεδο των περιοριστικών μέτρων στην ανώτατη βαθμίδα.

Ο ιός τελευταία προσβάλλει ειδικά νέους από 20 ως 30 ετών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που εξαπλώνεται, ανησυχεί τις αρχές.

Ταϊλάνδη

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη τραγικό ρεκόρ 75 θανάτων ασθενών με την COVID-19 κατά τις προηγούμενες 24 ώρες, καθώς δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να ελέγξουν το νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο απολογισμός των θυμάτων στη χώρα έχει φθάσει τους 2.462 νεκρούς μέχρι εδώ.

Το ίδιο διάστημα, στην επικράτεια του βασιλείου επιβεβαιώθηκαν 7.058 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν να φθάνει τους 308.230.

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.648 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 54.022 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τα 212 εκατ. κατοίκους της, μετράει ως αυτό το στάδιο 528.540 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 19 εκατ. μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα.

Αργεντινή

Το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 457 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 19.423 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 97.439 νεκρούς επί συνόλου 4.593.763 μολύνσεων ως αυτό το στάδιο από την εκδήλωσή της στην επικράτειά του, τον Μάρτιο του 2020.

Το ποσοστό πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται στο 64,6% σε εθνική κλίμακα και στο 62,1% στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Αιρες, της πρωτεύουσας.

Ως εδώ έχουν χορηγηθεί πάνω από 23,6 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 από τον Δεκέμβριο, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Αυστραλία

Η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία ανέφερε σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης της COVID-19 για τη φετινή χρονιά, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να εξαλείψουν μία αυξανόμενη συρροή του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στο Σίδνεϊ.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 38 νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης, έναντι 27 περιστατικών που είχε καταγράψει χθες, καθώς η πρωτεύουσά της, το Σίδνεϊ, προετοιμάζεται για μία τρίτη εβδομάδα παραμονής σε λοκντάουν.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 970 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.733.519, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα υπέκυψαν 31 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 91.141 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Χιλή

Για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, στη Χιλή καταγράφηκαν λιγότερες από 2.000 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, εξέλιξη που φάνηκε να επιβεβαιώσει την αποκλιμάκωση της κρίσης ενόψει της σημερινής περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Επιβεβαιώθηκαν 1.892 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 1.576.336.

Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 40 ασθενείς, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 33.328 νεκρούς.

Σήμερα Πέμπτη θα αρθεί το lockdown στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, καθώς καταγράφεται μεγάλη πτώση του δείκτη θετικότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy