Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

 

Τη χειρότερη απειλή για τα δάση χαρακτηρίζει τις πυρκαγιές το Τμήμα Δασών. Σύμφωνα με τα στατιστικά της τελευταίας 20ετίας, εντοπίζονται κατά μέσο όρο 158 δασικές πυρκαγιές τον χρόνο, οι οποίες κάνουν στάχτη 2.364 εκτάρια. Από αυτές, οι 21 αφορούν τα κρατικά δάση και κατακαίουν 233 εκτάρια.

Από αυτές τις πυρκαγιές το 30% είναι κακόβουλες. Ιδιαίτεροι στόχοι υπήρξαν οι περιοχές Κάτω Πύργου και Ακάμα.
Κατά το 2018 καταγράφηκαν στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών 101 δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν έκταση 361 εκταρίων, εκ των οποίων 46 εκτάρια κρατικό δάσος. Πέραν των δασικών πυρκαγιών, στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών καταγράφηκαν ακόμη 64 πυρκαγιές σε γεωργικές εκτάσεις που κατέκαψαν έκταση 27 εκταρίων.
Για την κατάσβεση πυρκαγιών συναρμόδιες υπηρεσίες είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών. Το Τμήμα Δασών είναι αρμόδιο για την πυροπροστασία (πρόληψη και κατάσβεση) στα κρατικά δάση και στη ζώνη των 2 km από την οροθετική του κρατικού δάσους, που αποτελεί περίπου το 57% της περιοχής στην οποία εκρήγνυνται δασικές πυρκαγιές και πυρκαγιές υπαίθρου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι αρμόδια για την υπόλοιπη έκταση και τις οικιστικές περιοχές.

Νέοι κίνδυνοι εξαιτίας της πολυομβρίας

Η αυξημένη βροχόπτωση της περιόδου που μας πέρασε είχε ως αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλη χορτοβριθεία, κάτι το οποίο σημαίνει αύξηση της καύσιμης ύλης και κατ’ επέκταση αυξημένους κινδύνους έκρηξης και εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών.
Με βάση στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Δασών, οι μεγάλες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο έχουν συμβεί σε έτη που προηγούνταν χρονιές ανομβρίας.
Εξαιτίας της πολυμβρίας προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε αντιπυρικές ζώνες και στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, ώστε να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη διακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Ήδη άρχισαν οι επιδιορθώσεις δασικών δρόμων σε χαμηλό υψόμετρο και μέχρι τέλος Ιουνίου θα πρέπει να καθαριστούν όλοι οι δρόμοι σε όλες οι περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών.

Χρήση drones ανάμεσα στα νέα μέτρα

Πέραν των συνηθισμένων μέτρων, λαμβάνονται επιπρόσθετα που περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γενικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ξεχωριστό πρόγραμμα ετοιμότητας για συντονιστές σε κάθε περιφέρεια, ξεχωριστό πρόγραμμα ετοιμότητας για Αξιωματικό Ελέγχου Αεροσκαφών (Α.ΕΛ.Α.), επιφυλακή για το κινητό συντονιστικό κέντρο, νυκτερινή επιφυλακή ενός υπαλλήλου, βελτίωση της λειτουργίας του 1407.

Για την αντιμετώπιση των κακόβουλων πυρκαγιών, ανάμεσα στα νέα μέτρα που λαμβάνονται είναι και η τοποθέτηση καμερών και χρήση drones. Για τον σκοπό αυτό έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κύπρου στον τομέα επιτήρησης των δασών με «drone», το οποίο θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις κακόβουλες πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα, με στόχο τη βελτίωση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος», πραγματοποιήθηκε στις 22/1 άσκηση επί χάρτου, ενώ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πυροπροστασίας των Δασών πραγματοποιήθηκε στις 17/5 και ευρείας κλίμακας άσκηση επί εδάφους. Ως αποτέλεσμα αναθεωρήθηκε το σχέδιο «Ίκαρος», το οποίο προνοεί τη χρήση τόσο επίγειων όσο και εναέριων πτητικών μέσων για την πυρόσβεση. Κατ’ επέκταση, για σκοπούς μείωσης του χρόνου ανταπόκρισης των πυροσβεστικών αεροπλάνων βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός διαύλου προσγείωσης αεροσκαφών στην περιοχή της κοινότητας Μάμμαρι.

Επιπρόσθετα, άρχισε η υλοποίηση Σχεδίων Διαχείρισης της Βλάστησης. Αυτά αποτελούν μέρος των «Τοπικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Πυροπροστασίας» και περιλαμβάνουν σειρά μέτρων διακοπής της συνέχειας/μείωσης της καύσιμης ύλης με σκοπό τη μείωση του κινδύνου έκρηξης και επέκτασης των πυρκαγιών, τόσο σε κρατικά δάση όσο και σε περιοχές που συνορεύουν με τα κρατικά δάση. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού είναι η προστασία των κοινοτήτων από τις δασικές πυρκαγιές με τη δημιουργία ενός δακτυλίου προστασίας περιμετρικά κάθε κοινότητας.

Τα συνήθη μέτρα

Η ενίσχυση της στελέχωσης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα συνήθη μέτρα. Για φέτος παρατηρείται μικρή αύξηση του αριθμού δασοπυροσβεστών και πυροφυλάκων.

Επίσης, το Τμήμα Δασών, όπως ενημερώνει, έχει ολοκληρώσει τη σύντμηση και ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων μηχανημάτων. Όσον αφορά στην ανανέωση, τα 13 μικρά πυροσβεστικά οχήματα έχουν αντικατασταθεί σε μεσαίου μεγέθους, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία παραλαβής ακόμη 4 μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στα οκτώ.

Υπό συντήρηση πέρασαν και τα δύο πτητικά μέσα πυρόσβεσης, ενώ από τις αρχές Μαΐου άρχισε η απασχόληση 2 χειριστών αεροσκαφών με την αγορά υπηρεσιών, οι οποίοι θα στελεχώνουν το αεροπλάνο τύπου Thrush.

Μεγαλύτερη σημασία δόθηκε και στη διαφώτιση και έχει ήδη αρχίσει, με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, μεγάλη διαφωτιστική εκστρατεία με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy