Νέα μέτρα για τον Covid-19 στα κατεχόμενα, διενεργήθηκαν 740.000 εμβολιασμοί

Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες το «υπουργείο υγείας» για την αναχαίτιση της διασποράς της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΥποχρεωτική κατέστη η προσκόμιση αρνητικής εξέτασης rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών για όλους, εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους για συμμετοχή σε δείπνο ή κοκτέιλ, σε κλειστούς χώρους, ενώ σε ανοιχτούς χώρους, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η είσοδος σε εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται σε ένα άτομο ανά τρία τετραγωνικά μέτρα.

Οι εμβολιασμένοι, που είναι στενές επαφές, θα παραμείνουν σε καραντίνα για 7 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία επαφής, ενώ οι ανεμβολίαστοι 10 ημέρες. Οι στενές επαφές θα μπορούν να αποδεσμευτούν την 7η ή την 10η ημέρα αντίστοιχα με αρνητικό αποτέλεσμα  PCR τεστ.

Ο «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί δήλωσε ότι έχουν διενεργηθεί 740.000 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι ποσοστό 75-76% έχουν λάβει την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ γύρω στο 76-78% έχει λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο κ. Πιλλί προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν ατομικά μέτρα προστασίας για την καταπολέμηση της νόσου και κυρίως της μετάλλαξης Όμικρον.

Σημειώνοντας ότι οι τρεις εκ των 11 ασθενών, που βρίσκονται σε ΜΕΘ, είναι διασωληνωμένοι, ανέφερε ότι οι 8 ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι και οι 3 εμβολιασμένοι μόνο με τις δύο πρώτες δόσεις

Στο μεταξύ, μιλώντας στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο δρ Νεσίλ Μπαϊρακτάρ μέλος της επιστημονικής ομάδας για τον Covid 19 του τ/κ ιατρικού συλλόγου και επικεφαλής του τμήματος λοιμώξεων στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως η Όμικρον θα είναι η τελευταία μετάλλαξη, «αλλά ίσως είναι η πιο ιδανική για την ανοσία της αγέλης». Πρόσθεσε δε ότι τον επόμενο 1 χρόνο «όλοι μας τουλάχιστον μια φορά θα νοσήσουμε με Covid 19».

Σε σχέση με τις μεταλλάξεις Αλφα και Δέλτα, συνέχισε, η Όμικρον έχει πιο ελαφριά συμπτώματα και είναι η λιγότερο θανατηφόρα. Είναι ωστόσο η πιο μεταδοτική, σημείωσε, και προσβάλλει τόσο εμβολιασμένους όσο και νοσούντες προηγουμένως.

Κάλεσε τον κόσμο να προστατεύει τον εαυτό του απέναντι στον ιό και θεωρεί ότι μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, υπάρχει ανάγκη επανάληψης των εμβολίων. «Μέχρι να διαδοθούν αρκετά η φυσική ανοσία και ο εμβολιασμός, δεν θα είναι δυνατός ο έλεγχος της πανδημίας. Ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με την Όμικρον».

Ο δρ Μπαϊρακτάρ σημείωσε επίσης ότι σημαντικό στην αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ο έλεγχος της εφαρμογής τους και σημείωσε ότι οι επαγγελματίες υγείας, που εδώ και 2 χρόνια εργάζονται με εντνατικούς ρυθμούς, έχουν κουραστεί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei