Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό προ των πυλών στην Ελλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά στη λήψη νέων περιορισμών στην Ελλάδα, οι οποίοι θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες, βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μεθαύριο, Τετάρτη.

Εκτός από την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία κατέγραψε χθες άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 80 μέσα σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο, στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων συντείνει και η περιρρέουσα ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα, καθώς εκτός από την Ολλανδία, στη λύση του lockdown για τους ανεμβολίαστους προχώρησε χθες και η Αυστρία.

Παρότι η ενίσχυση της εμβολιαστικής ροής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επιτρέψει μερικώς στα κυβερνητικά στελέχη να αναθαρρήσουν -μετά τα 245.000 νέα ραντεβού μέσα σε 11 ημέρες για εμβολιασμό- υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί για την αισθητή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και σίγουρα αυτή δεν αναμένεται εντός Νοεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, ως εξαιρετικά πιθανό φαντάζει τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, στα πρότυπα των μέτρων που έλαβε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Γαλλία.

«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», εξήγησε ο κ. Κοντογεώργης, εκτιμώντας παράλληλα πως «σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή».

Παράθυρο για την εξασφάλιση της εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο μετά την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65 ετών άνοιξε χθες ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, υπολογίζοντας ότι «στην Ελλάδα έως σήμερα έχει επιλέξει να εμβολιαστεί το 75% των ενηλίκων και το 35% των ανηλίκων 12 έως 17 ετών».

Μάσκα ανά χείρας

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν ξεχνάμε ποτέ τη μάσκα που είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής της μετάδοσης για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους». Η χρήση της μάσκας μάλιστα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως η επιβίβαση με διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει η ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας σε μαζικούς χώρους διέλευσης των πολιτών.

Στον αντίποδα, η επέκταση της υποχρεωτικότητας «λέγεται πολύ πιο εύκολα από όσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να αποτελεί το ύστατο μέτρο όχι οριζόντια αλλά μόνο σε χώρους και δραστηριότητες με υψηλή διασπορά του ιού», αλλά όχι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού «στο δε χώρο της εστίασης δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο», τόνισε.

 Αυστηροποίηση ενόψει

Υπαρκτή, αντίθετα, παραμένει η πιθανότητα αυστηροποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Ελληνίδα Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με χρονικό ορίζοντα τη συνεδρίαση της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη.

Μολονότι, «δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» γνωστοποίησε χθες η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η ίδια ανέδειξε το γεγονός ότι «σε όλα τα κράτη υπάρχει έξαρση στα κρούσματα και στους θανάτους. Παράλληλα πάνε τα μέτρα». Και πρόσθεσε: «Μπορεί και εδώ να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Lockdown έχουμε πει πως δεν θα κάνουμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχει τεστ για να μην κολλήσει κάποιος άλλος, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία λένε ότι ούτε ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να “εκτεθεί” κατά κάποιον τρόπο» ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Περιγράφοντας τη συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής ως δυναμική, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας εξήγησε πως «οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου στα σούπερ μάρκετ μετά την επίδειξη αρνητικού rapid τεστ.

«Με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να συζητηθεί τέτοιο μέτρο» σημείωσε η κ. Γκάγκα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «όμως δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας».

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση γύρω από ένα δεύτερο πακέτο ήπιων μέτρων περιστρέφεται τις τελευταίες ώρες γύρω από περιορισμούς αποκλειστικά για ανεμβολίαστους, όπως:

·μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,

· επαναφορά της τηλεργασίας,

·θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς

·χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,

·σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,

· είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Στο ενδιάμεσο, αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την εκκίνηση της διαδικασίας επίταξης των ιδιωτών γιατρών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας να επισημαίνει χθες πως «οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων μας είπαν ότι θα υπάρξει ανταπόκριση». «Να δούμε τους αριθμούς αύριο και θα δούμε τι πρόκειται να γίνει», κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy