Νέα μέτρα στα κατεχόμενα για τον κορωνοϊό

Νέες αποφάσεις στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19 ανακοινώθηκαν μετά την χθεσινή συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Kıbrıs (18.08.20). Μιλώντας μετά την συνεδρία, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και εκπρόσωπος του «υπουργικού συμβουλίου», Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις του «ανώτατου συμβουλίου υγείας» του «υπουργείου υγείας», αποφασίστηκε η μείωση του αριθμού των επιβατών που έρχονται στα κατεχόμενα και η αύξηση των τυχαίων δειγματοληπτικών εξετάσεων.

Σημειώνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου συγκοινωνιών και έργων, κατά την περίοδο 1 Ιουλίου- 16 Αυγούστου 2020 έφτασαν στα κατεχόμενα 37,500 άτομα αεροπορικώς και 13,195 άτομα δια θαλάσσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι σε σύνολο 50,000 επιβατών εμφανίστηκαν 66 κρούσματα Covid-19 σε επιβάτες που ταξίδεψαν αεροπορικώς και 33 κρούσματα σε επιβάτες που έφτασαν με πλοίο. Είπε ότι ο παράγοντας ρίσκου στους επιβάτες που ταξιδεύουν δια θαλάσσης είναι ψηλότερος και ως εκ τούτου αποφάσισαν την λήψη δύο μέτρων: 1) Μείωση του ημερήσιου αριθμού των ατόμων που φθάνουν δια θαλάσσης στα κατεχόμενα από 400 σε 250 και 2) Παραμονή όσων φθάνουν δια θαλάσσης στο λιμάνι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των PCR τεστ στα οποία θα υποβάλλονται. Είπε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές για να μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Ο Όζερσαϊ ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με ενημέρωση του «υπουργού υγείας», θα αυξηθεί ο αριθμός και η συχνότητα των τυχαίων δειγματοληπτικών εξετάσεων που γίνονται και θα υποβάλλονται σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τα άτομα που περνούν στις ελεύθερες περιοχές του νησιού και αρχικά έκαναν μόνο ένα τεστ την πρώτη φορά που περνούσαν. Σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις θα υποβάλλονται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα και όσοι εισήλθαν στα κατεχόμενα από σημεία υψηλού κινδύνου και το εξωτερικό και υποβλήθηκαν σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, θα εφαρμοστεί μία πρακτική για διεξαγωγή πιο ασφαλούς ελέγχου των PCR τεστ των επιβατών προτού επιβιβαστούν σε αεροπλάνο ή πλοίο στην Τουρκία για να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι για τον σκοπό αυτό, το λεγόμενο υπουργείο υγείας βρίσκεται σε διαβούλευση με το τουρκικό Υπουργείο Υγείας.

Είπε ότι όταν αφαιρεθούν από τα 104 κρούσματα εκείνοι που πήραν εξιτήριο, τα 25 από τα 66 κρούσματα τυγχάνουν θεραπείας και τα υπόλοιπα θετικά περιστατικά κρατούνται υπό επιτήρηση σε καθορισμένες εγκαταστάσεις για καραντίνα. Σημείωσε ότι θα τίθενται σε κεντρική καραντίνα όσοι προέρχονται από χώρες της κατηγορίας Γ και έχει βγει θετικό το αποτέλεσμα των τεστ τους, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο Όζερσαϊ είπε επίσης ότι αποφασίστηκε ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας θα προβεί σε μελέτη για το πώς θα ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται εντός των κέντρων διασκέδασης, καθώς και σε ρυθμίσεις για κλείσιμό τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και ξεκαθάρισμα των χώρων στους οποίους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκπαίδευσης, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας θα παραθέσει διάσκεψη Τύπου στις 21 Αυγούστου για να ανακοινώσει πώς θα αρχίσει η εκπαίδευση το προσεχές διάστημα.

Εννέα κρούσματα Covid-19 χθες – Τα τέσσερα ήταν εγχώρια

Η Kıbrıs(18.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 2,412 τεστ γιαCovid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν εννέα νέα κρούσματα, ενώ έλαβαν εξιτήριο πέντε άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τρία από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς, το ένα είναι επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και τα τέσσερα είναι εγχώριες λοιμώξεις. Είπε επίσης ότι διεξάγεται ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Μέχρι τις 17 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν 98,237 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 221 κρούσματα Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 70 ασθενών, ενώ 147 αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

Πηγή: ΓΤΠ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.