Νέα προειδοποίηση Κομισιόν: Σταματήστε την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων

Νέα προειδοποίηση απευθύνει η Κομισιόν προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα «χρυσά» διαβατήρια, απαιτώντας τον τερματισμό της έκδοσής τους και την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

O Eπίτροπος, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Didier Reynders, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», διαμηνύει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παραχώρηση «χρυσών διαβατηρίων».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν είσαι σε θέση να πουλήσεις την ευρωπαϊκή υπηκοότητα, κινδυνεύεις να ξεπουλήσεις τις αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ και να εκθρέψεις φαινόμενα διαφθοράς. Η προειδοποίηση έχει αποδέκτες Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφή με τις κυπριακές και τις μαλτέζικες Αρχές, τις οποίες και καλούν να προβούν σε μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε δεν θα αφήσουν ένα τέτοιο σύστημα να λειτουργεί στην ΕΕ επί μακρόν και υπέδειξε πως η ευρωπαϊκή υπηκοότητα είναι θέμα αξιών και δεν πρέπει να τίθεται προς πώληση από ένα κράτος-μέλος.

Διεμήνυσε ακόμη ότι οι Βρυξέλλες απαιτούν δύο κινήσεις από τη Λευκωσία. Πρώτο, να θεσμοθετηθεί νομοθετικά πως η πρακτική της παραχώρησης διαβατηρίων θα σταματήσει μια για πάντα και δεύτερο, να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας και αν έγιναν παραβάσεις να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι έχουν παραβεί τον νόμο.

Τόνισε ότι γι’ αυτό είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Γενικής Εισαγγελίας, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί την πραγματοποίηση ανεξάρτητων ερευνών γύρω από τέτοια περίπλοκα ζητήματα και υπέδειξε πως το σύστημα δικαιοσύνης μιας χώρας πρέπει να είναι σε θέση να φτάνει μέχρι τέλους.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.