Νέα προσπάθεια από το ΑΚΕΛ για επαναφορά δικαιωμάτων των δανειοληπτών

 

Νέα προσπάθεια για επαναφορά δικαιωμάτων των δανειοληπτών ξεκίνησε το ΑΚΕΛ, το οποίο κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών επανέφερε τις προτάσεις του με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία ειδικών τμημάτων στα Δικαστήρια για ταχεία εκδίκαση υποθέσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι «χωρίς βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, που θα αποκαθιστά την ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα των τραπεζών με εκείνα των δανειοληπτών, το μόνο που θα πετύχει πιθανή υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι την περαιτέρω επιτάχυνση των εκποιήσεων με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις». Υπενθύμισε επίσης ότι το 2018, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού και των τραπεζών, η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή, παρά την έντονη διαφωνία του ΑΚΕΛ, αφαίρεσε από τους δανειολήπτες το δικαίωμα απρόσκοπτης προσφυγής στη Δικαιοσύνη με στόχο την αναστολή εκποίησης περιουσίας.

Αναφερόμενος στις τροπολογίες του ΑΚΕΛ, ο Αρ. Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι πλέον υιοθετούν τις θέσεις του ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει «σοβαρό ενδεχόμενο επαναφοράς των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και τερματισμού μιας αυθαιρεσίας που κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια».

Από την πλευρά του ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ είπε ότι χωρίς τροπολογίες το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση είναι «δώρον άδωρον για τους δανειολήπτες και για όλους όσοι είτε αμφισβητούν το ποσό της οφειλής, είτε την υποθήκη, είτε τη νομιμότητα της εκποίησης».

 

Ο ρόλος της Cypra στο κλείσιμο του σφαγείου Κοφίνου

Η Cypra φαίνεται να γνώριζε εκ των προτέρων όλες τις ενέργειες που έκανε το σφαγείο Κοφίνου για τη διάσωσή του μαζί με το κράτος και υπέβαλε ενστάσεις εκ των προτέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή o πρώην δήμαρχος Λάρνακας και πρώην πρόεδρος του ΔΣ του σφαγείου Κοφίνου, Ανδρέας Μωυσέως. Όπως είπε, κατά την προεδρία του προσπάθησαν να προωθήσουν σχέδιο διάσωσης του σφαγείου Κοφίνου μέσω της ΕΕ, αλλά πριν ακόμα ολοκληρωθεί το σχέδιο είχε πάει επιστολή από τη Cypra ότι κάτι τέτοιο ήταν παράνομο. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι είναι φανερό ότι οι διαρροές προέρχονταν από πρόσωπα στη Δημόσια Υπηρεσία που είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Επίσης, ερωτηθείς για αγωγή εναντίον του Σφαγείο Κοφίνου από την εταιρεία Cypra για διαφυγόντα κέρδη, είπε ότι αυτό ήταν ακόμα ένας τρόπος άσκησης πίεσης πάνω στα σφαγείο Κοφίνου και την κυβέρνηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy