Νέα ρεζιλίκια για τα «χρυσά» διαβατήρια και τις επιθέσεις της κυβέρνησης στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης ο Διεθνής Οργανισμός Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, με θέμα τα νέα στεγαστικά σχέδια της Κυβέρνησης, Λευκωσία 17 Φεβρουαρίου 2021.

 

Νέα ρεζιλίκια έφερε η στάση της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και οι επιθέσεις εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) κοινοποίησε χθες ανακοίνωση, η οποία είναι καταπέλτης κατά της κυβέρνησης και επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα κατήγγειλε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με τα προσκόμματα για έλεγχο των φακέλων των «χρυσών» διαβατηρίων.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη παρέμβαση του INTOSAI αφορούσε την Γκάνα της Αφρικής. Και αυτό είναι άκρως ενδεικτικό σε ποια επίπεδα έχει κατρακυλήσει η Κύπρος επί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Επισημαίνεται επίσης ότι η ανακοίνωση του INTOSAI είναι το δεύτερο μεγάλο χαστούκι, αφού προηγήθηκε η Κομισιόν, η οποία έχει σύρει την Κύπρο σε διαδικασία επί παραβάσει για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Ο INTOSAI ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Επισημαίνεται επίσης ότι στις 15/12/2020 η κυβέρνηση διά του Κυριάκου Κούσιου ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα» και ότι «θα ανταποκριθεί στα αιτήματα της ΙΝΤΟSΑΙ και θα δοθούν όλα τα αναγκαία έγγραφα και όλες οι πληροφορίες με βάση τις οποίες έλαβε τις αποφάσεις της». Παρά ταύτα, χθες δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από την κυβέρνηση σε σχέση με την ανακοίνωση του INTOSAI.

Μορατόριουμ λόγω βουλευτικών εκλογών

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «πλήρη δικαίωση των θέσεών» της και κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της. Αναφέρεται επίσης ότι «η Υπηρεσία έχει θέσει αυτοβούλως περιορισμό στην έκδοση εκθέσεων (τον Μάιο) λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Συνεπώς», προστίθεται, «ούτως ή άλλως η Έκθεσή μας δεν θα εκδοθεί προτού η Ερευνητική Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της (7 Ιουνίου 2021)».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.