Νέα σχολική χρονιά με μπαλώματα αντί λύσεις των προβλημάτων

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι ακόμη έτοιμο. Μιλάμε για την τρίτη σχολική χρονιά που επηρεάζεται λόγω πανδημίας και το Υπουργείο Παιδείας έμεινε σε μπαλωματικές λύσεις χωρίς να δοθούν ριζοσπαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα. Ανοιχτά μέτωπα τόσο στα δημοτικά, όσο και σε γυμνάσια και λύκεια, αλλά και στα πανεπιστήμια, τα οποία αναζητούν λύσεις από μόνα τους. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στις σχολικές μονάδες είναι προβληματικά. Τρέχουν την τελευταία στιγμή Σχολικές Εφορείες και Σύνδεσμοι Γονέων να βρουν λύσεις.

Μετά από δύο χρόνια δεν είναι ακόμα έτοιμα όλα τα σχολεία σε ό,τι αφορά τα μονά θρανία -άστε που πληρώσαμε χιλιάδες ευρώ να τα μετατρέψουμε σε διπλά και μετά που τα καταστρέψαμε προχωράμε τώρα σε μονά θρανία. Τα πρωτόκολλα δεν οριστικοποιήθηκαν, με πολλές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας. Υπάρχει και θέμα με τη χρήση κλιματιστικών. Την ίδια στιγμή, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει επιφέρει διχασμό στην κοινωνία, ενώ δεν έπεισε το Υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό ανήλικων παιδιών παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν τα εμβόλια από παιδιά 16 χρόνων και άνω.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα εκπαιδευτικής ύλης και στελέχωσης παρατηρείται και εδώ έλλειψη σωστού προγραμματισμού και ελλείψεις. Καταγράφεται μείωση των ωρών που διατίθενται για στήριξη παιδιών με προβλήματα αναλφαβητισμού και μεταναστευτικής βιογραφίας, ενώ θα έπρεπε να δοθεί περαιτέρω σημασία, αφού πολλές ώρες εκπαίδευσης έγιναν εξ αποστάσεως. Μειωμένες ώρες και για τη στήριξη των παιδιών με ψυχολογικά προβλήματα.

Επίσης, με το νέο σύστημα αξιολόγησης και διορισμού υπήρξαν ανακατατάξεις στους καταλόγους με αποτέλεσμα δεκάδες έμπειροι εκπαιδευτικοί να βρεθούν εκτός σχολικών μονάδων. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων που ταλαιπωρεί και διχάζει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Προβληματίζει το γεγονός ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι τελειόφοιτοι από τη σχολική χρονιά 2021-22 θα καλούνται ουσιαστικά να δίνουν τρεις εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές σχολές δεν υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός με αποτέλεσμα κάθε χρόνο ενώ οι ανάγκες φοίτησης στην τεχνική εκπαίδευση αυξάνονται, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και σχολικές μονάδες για να δεχθούν τους μαθητές.

Κατά τ’ άλλα καλή σχολική χρονιά!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy