Νέα σημαντική αύξηση του πληθωρισμού λόγω της ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

Νέα αύξηση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Κύπρο, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣυγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ αφού αυξήθηκε στο 4,7%, σε σύγκριση με 4,4% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο πληθωρισμός στην Κύπρο ήταν αρνητικός (-1,1%). Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε ανοδική πορεία και μάλιστα με καλπάζοντα ρυθμό, λόγω της ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 4,9%, σε σύγκριση με 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Αναφέρεται επίσης ότι η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης (27,4% τον Νοέμβριο, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο), ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες (2,7% έναντι 2,1%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,4% έναντι 2%) και τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά προϊόντα (2,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με 1,9% τον Οκτώβριο).

Σημειώνεται ότι η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στοιχεία για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Νοέμβριο, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει στοιχεία για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, τον Οκτώβριο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σημειώνεται επίσης ότι ο δείκτης στην κατηγορία της Ενέργειας αυξήθηκε κατά 27,1%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.