Νέα στοιχεία στην δήλωση του Βερολίνου και πενταμερή μετά τις «προεδρικές», βλέπει η ΣαμανίΓια νέα στοιχεία στην δήλωση του Βερολίνου που δεν πρέπει να παραβλέπονται κάνει λόγο σε γραπτή της δήλωση η συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών και σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί σημειώνοντας ότι ξεκαθαρίζεται πως πλέον η εποχή των διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους, απλά για να γίνονται, έχει τελειώσει.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Σαμανί μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρει επίσης ότι και στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και του ΣΑ του ΟΗΕ σημειώνεται ότι πλέον τέλειωσαν οι διαδικασίες ανοικτού τέλους και θα υπάρξει μια νέα διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα.

Η κ. Σαμανί δηλώνει ότι στο Βερολίνο προέκυψε συμφωνία για μια πενταμερή διάσκεψη, η οποία για να γίνει πρέπει όλες οι πλευρές να πουν ότι είναι έτοιμες.

«Μια διαδικασία σταδιοποιημένη, κλιμακωτή και η στρατηγική συμφωνία είναι νέα στοιχεία, ο ΓΓ θα διαβουλευθεί με όλες τις πλευρές και θα προγραμματίσει μια πενταμερή συνάντηση. Πιθανόν αυτή θα γίνει μετά τις εκλογές», αναφέρει η σύμβουλος του κ. Ακιντζί εννοώντας τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα την άνοιξη.

Στο Βερολίνο, συνεχίζει, επικυρώθηκε ότι θα γίνει ένας προγραμματισμός ώστε να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία, το οποίο θεωρεί «νέο και πολύ σημαντικό στοιχείο».

Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι να διεκδικήσουμε το λογικό και αυτό που είναι προς όφελος όλων των πλευρών, παραμένοντας εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, προσθέτει.

Σε ερώτηση για τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές», η Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί είπε ότι το 2015 ο κ. Ακιντζί είχε κατέλθει ως υποψήφιος κατ’ απαίτηση του κόσμου, λέγοντας «και τώρα παρατηρώ το ίδιο πράγμα».