Η νέα στρατηγική για την Αφρική

Στην ολομέλεια συζητήθηκε η νέα στρατηγική της ΕΕ για την Αφρική. Στην έκθεση υπήρξαν κάποιες αναφορές σχετικά με οικονομική ενίσχυση της περιοχής κ.λπ., αλλά δυστυχώς δεν ήταν παρά ένας μανδύας για τη συνέχιση των παρεμβάσεων στην ήπειρο. Το κυριότερο είναι ότι δεν αναγνωρίστηκαν οι ευθύνες των Δυτικών για την κατάσταση που έφεραν την περιοχή τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέσα από τις αποικιοκρατικές τακτικές τους.
Δυστυχώς, πλέον η ΕΕ έχει συνδέσει την ανάπτυξη στην Αφρική με την ασφάλεια. Επομένως, η έκθεση καλεί σε ενίσχυσή της μέσα από στρατιωτικές και μη επεμβάσεις και καλεί μάλιστα τα κράτη-μέλη της να συνδράμουν ενεργά. Καλεί επίσης σε ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με περιφερειακούς και παγκόσμιους οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ για τη δήθεν προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή. Ανησυχία επίσης προκαλεί η αναφορά στους ανταγωνισμούς στην ήπειρο ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία.
Ως Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε τίποτα λιγότερο από την πραγματική βοήθεια στην αφρικανική ήπειρο, με αμοιβαία οφέλη. Που θα μπορεί να αντισταθμίσει, τουλάχιστον σε κάποιο μέρος τις ευθύνες που έχουν κράτη-μέλη της ΕΕ για την κατάσταση της χώρας, είτε μέσα από αποικιακές πολιτικές του παρελθόντος, είτε από τις παρεμβάσεις τους. Για όλους αυτούς τους λόγους η Αριστερά στο ΕΚ δεν μπορεί παρά να βλέπει επικριτικά την όλη διαδικασία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής Miguel Urban, εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς: «Η σχέση μας με την Αφρική πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα παγκόσμια δικαιώματα και να απαντά στις βασικές αιτίες της φτώχειας και των ανισοτήτων. Η ΕΕ πρέπει να τερματίσει τις νεοφιλελεύθερες και νεοαποικιακές πολιτικές της, να ακυρώσει το παράνομο χρέος και να δημιουργήσει εταιρικές σχέσεις δίκαιου εμπορίου».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.