Νέα συμβόλαια σε ΠΙ με επίκεντρο τον ασθενή – Σε πολύ καλό κλίμα ξεκίνησαν οι συζητήσεις

Σε πολύ καλό κλίμα ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τρόπο αμοιβής και εφημερεύοντα ιατρεία

 

Άρχισαν σε πολύ καλό κλίμα και με εποικοδομητική διάθεση οι συζητήσεις μεταξύ Προσωπικών Ιατρών και παιδιάτρων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα νέα τους συμβόλαια, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2022.

Πέρα από τις αλλαγές στον τρόπο αμοιβής των γιατρών, τα νέα συμβόλαια θα περιλαμβάνουν επίσης πρόνοιες για λειτουργία απογευματινών και εφημερευόντων ιατρείων. Κοινή διαπίστωση των δύο μερών είναι επίσης η ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης των δικαιούχων στο πώς να αξιοποιούν το ΓεΣΥ, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα «απειλών» προς τους προσωπικούς ιατρούς ότι θα αλλάξουν γιατρό αν δεν τους κάνουν τα χατίρια.

Σε σχέση με την αμοιβή, οι συζητήσεις έδειξαν ότι υπάρχει θετική διάθεση για εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων. Αν και ο απώτερος στόχος του ΟΑΥ είναι η κατά κεφαλήν αμοιβή με ποσοστό 70% και η αμοιβή βάσει ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης με ποσοστό 30%, το πιθανότερο σενάριο είναι πως η αλλαγή στον τρόπο αμοιβής θα ξεκινήσει με περίπου 80% κατά κεφαλή και 20% βάσει δεικτών ποιότητας. Νοείται ότι δεν υπήρξε κατάληξη από τις πρώτες συναντήσεις επί του τρόπου αμοιβής, ωστόσο τα δύο μέρη έδειξαν ότι έχουν διάθεση να βρουν τη χρυσή τομή. Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει ενδεχόμενο τα νέα συμβόλαια να μην περιλαμβάνουν ακριβή ποσοστά και η μέθοδος αμοιβής να επιτευχθεί μέσω διμερούς συμφωνίας, με ανοικτό παράθυρο για εν δυνάμει προσαρμογές.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, η αμοιβή βάσει ποιοτικών κριτηρίων θα αφορά την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως π.χ. στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, ενώ η αμοιβή βάσει δεικτών απόδοσης θα αφορά τη συμπεριφορά των προσωπικών ιατρών σε σχέση με την έκδοση παραπεμπτικών. Ο Οργανισμός θα εφαρμόσει σε σκιώδη βάση ένα δείκτη απόδοσης των ΠΙ βάσει των παραπομπών σε Ειδικούς Ιατρούς. Ο κάθε ΠΙ θα ενημερώνεται στο τέλος του μήνα για τον Δείκτη απόδοσής του, αλλά και το ποσό που θα αμειβόταν σε περίπτωση που ίσχυαν τα συγκεκριμένα δεδομένα. Σημειώνεται πάντως πως προσωπικοί ιατροί και παιδίατροι θεωρούν κάπως περίπλοκο τον τρόπο που θα γίνεται ο υπολογισμός του δείκτη απόδοσης, ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για το διαχωρισμό σε ηλικιακές ομάδες που θα λαμβάνεται υπόψιν.

Αναφορικά με την εισαγωγή πρόνοιας για στελέχωση και λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων είναι κάτι που εισηγούνται και οι γιατροί, ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος σε μη εργάσιμες ώρες, που τώρα δεν ξέρει πού να απευθυνθεί. Βέβαια, οι γιατροί θεωρούν δεδομένο ότι αυτό θα γίνεται έναντι της αντίστοιχης αμοιβής.

Αρχή με 80% – 20%
Αν και ο απώτερος στόχος του ΟΑΥ είναι η κατά κεφαλήν αμοιβή με ποσοστό 70% και η αμοιβή βάσει ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης με ποσοστό 30%, το πιθανότερο σενάριο είναι πως η αλλαγή στον τρόπο αμοιβής θα ξεκινήσει με περίπου 80% κατά κεφαλή και 20% βάσει δεικτών ποιότητας. Νοείται ότι δεν υπήρξε κατάληξη από τις πρώτες συναντήσεις επί του τρόπου αμοιβής, ωστόσο τα δύο μέρη έδειξαν ότι έχουν διάθεση να βρουν τη χρυσή τομή.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy