Νέα συνάντηση ΟΚΥπΥ συντεχνιών στις 9 Φεβρουαρίου – «Σοβαρά ζητήματα δεν ξεκαθαρίστηκαν»

Νέα συνάντηση, τεχνικής φύσης, θα έχουν στις 9 Φεβρουαρίου, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ εκπρόσωποι συντεχνιών.

Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις αφορούν τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους, που προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης, ο ΓΓ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, είπε ότι η σημερινή συνάντηση έγινε σε ένα καλό κλίμα και πρόσθεσε ότι ένα μέρος των ζητημάτων ξεκαθάρισε.

«Έμειναν, όμως, και ζητήματα πολύ σοβαρά τα οποία δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Ξεκαθάρισε ότι για την ΑΤΑ, χωρίς να συνδέεται με οτιδήποτε άλλο, θα ισχύσει ό,τι ισχύει και στον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για τα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις κλίμακες και τις προσαυξήσεις, συμφωνήθηκε να συσταθεί ad hoc Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα και σε μια σειρά συναντήσεων να διερευνήσουμε αν υπάρχει και άλλο έδαφος για να προχωρήσουμε σε μια συνολική ρύθμιση», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι οι συντεχνίες «ξεκαθάρισαν για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν στον ΟΚΥπΥ, ως τον εξελικτικά μεγαλύτερο οργανισμό της Κύπρου, να ισχύει κάτι διαφορετικό από εκείνο που ισχύει στους άλλους οργανισμούς» όσον αφορά τους βασικούς όρους εργοδότησης των εργαζομένων.

«Διαπιστώθηκε μια πρόοδος, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή για να επιλύσει το πρόβλημα, για αυτό συστήθηκε και μια ad hoc Επιτροπή, η οποία στις 9 Φεβρουαρίου θα έχει την πρώτη της συνεδρία. Οι συντεχνίες θα αξιολογήσουν την πρόοδο που θα γίνει αναφορικά και με τα ζητήματα που τέθηκαν από την αρχή του διαλόγου και θα επανέλθουν», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι η σημερινή συνάντηση «ήταν καλύτερη μπορώ να πω από τις προηγούμενες».

«Συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε πάνω σε μια πιο σωστή βάση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συλλογική σύμβαση για το προσωπικό του ΟΚΥπΥ που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια. Θα έχουμε ξανά συνάντηση στις 9 του μήνα, στην οποία θα επεξεργαστούμε στοιχεία, θα είναι τεχνικής φύσης η συνάντηση για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε με την όλη διαδικασία και να έχουμε και συγκεκριμένα δεδομένα μπροστά μας για να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Το θετικό, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, «είναι ότι ήρθε με διαφορετικό πρόσωπο μπορώ να πω ο ΟΚΥπΥ και είδαμε να συζητούν βασικά τα θέματα, τα οποία είχαμε θίξει την προηγούμενη φορά και να προχωρήσουμε με ένα πιο εποικοδομητικό τρόπο στο να καταλήξουμε».

«Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η στάση και στην πορεία για να μπορέσουμε σύντομα να έχουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση του προσωπικού που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια. Ευελπιστώ να εξελιχθούν θετικά τα πράγματα για να μην έχουμε παρατράγουδα, να μην έχουμε αναστάτωση και να ταλαιπωρείται ο κόσμος, γιατί όντως είναι ταλαιπωρία όταν χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα», κατέληξε.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να εκδοθεί και κοινή ανακοίνωση όλων των μερών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.