Νέα «τεχνικά προβλήματα» στη Πύλη Εμβολιασμού – Η ανακοίνωση του Υφ. Καινοτομίας

Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή διορισμού του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκου Κόκκινου. // Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, addresses the ceremony for the appointment of the Deputy Minister of Research, Innovation and Digital Policy, Mr Kyriacos Kokkinos.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και πάλι η Πύλη Εμβολιασμού αφού όπως μας κατήγγειλαν πολίτες και διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι η αναμονή για είσοδο στην Πύλη είναι πολύωρη και δεν προχωρά σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που παρά την μεγάλη αναμονή, η διαδικτυακή ουρά προχωρούσε γρήγορα.

Η νέα καθυστέρηση προκαλεί κύμα εκνευρισμού στους πολίτες που επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για εμβολιασμό αλλά δεν τους επιτρέπεται από το σύστημα να εισέλθουν στο σύστημα.

Screenshot 2021 05 11 092256 E1620714293118

Τα νέα προβλήματα ανάγκασαν το Υφυπουργείο Καινοτομίας να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει πως παρατηρήθηκαν μέχρι τις 09:00π.μ. τεχνικά ζητήματα που επηρέαζαν την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ, ακολούθως, συνεχίστηκε η ομαλή λειτουργία της Πύλης και η διευθέτηση ραντεβού.

Μέχρι τις 11:00πμ, διευθετήθηκαν συνολικά πέραν των 7,000 ραντεβού, ενώ η διαδικασία διευθέτησης ραντεβού θα συνεχιστεί μέχρι τις 20:00.

300.000 ευρώ με πολλά τεχνικά προβλήματα

Εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά με την Πύλη Εμβολιασμού, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ελέγξει αυτεπάγγελτα το θέμα. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθεί κατά πόσον εκτελέστηκε σωστά η σύμβαση, που κόστισε 300 και πλέον χιλιάδες ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Θα γίνει επίσης εξειδικευμένος έλεγχος του πληροφοριακού συστήματος, όπως επίσης θα εξεταστούν καταγγελίες που υπήρξαν πως σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένο εμβόλιο εξαντλήθηκε πριν η Πύλη να είναι προσβάσιμη στο κοινό. Ακόμα, λόγω των πολλών και επαναλαμβανόμενων προβλημάτων, στο «μικροσκόπιο» της Υπηρεσίας θα βρεθεί και το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων από την εταιρεία που ανέλαβε το σχεδιασμό της Πύλης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, σε χθεσινές του δηλώσεις επεσήμανε πως το σύστημα της Πύλης θεωρείται αντικειμενικά απλό, την ώρα που θα έπρεπε επίσης να προβλεφθεί η μεγάλη και μαζική σύνδεση πολιτών. Για την εκπόνηση του ελέγχου η Υπηρεσία ζήτησε στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Καινοτομίας. Σε σχέση με τον προγραμματισμό, το Υπουργείο Υγείας προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη διάθεση ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών. Σήμερα και αύριο η Πύλη Εμβολιασμού για άτομα 27-28 και 25-26 ετών, αντίστοιχα. Σήμερα από 7:30 το πρωί μέχρι 5:30 το απόγευμα θα ανοίξει για τους 27-28 και αύριο για τους 25-26, τις ίδιες ώρες. Σε σχέση με τα χθεσινά δεδομένα και τα άτομα 29-30 ετών, το ενδιαφέρον ήταν ξανά υψηλό.

Η Πύλη άνοιξε στις 7:30 και μέχρι τις 9:30 είχαν διευθετηθεί 8.393 ραντεβού, από τα 12.598 που ήταν διαθέσιμα. Σημειώνεται δε, πως ούτε χθες έλειψαν τα τεχνικά προβλήματα στην Πύλη Εμβολιασμού, καθώς λίγο μετά τις 9:30 δημιουργήθηκε πρόβλημα, αφού αρκετοί πολίτες δεν είχαν πρόσβαση. Τελικά, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Πύλη επανήλθε κανονικά για όλους. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ήδη στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση ποσοστό 36,5% του πληθυσμού. Ανά επαρχία, στη Λευκωσία η εμβολιαστική κάλυψη είναι 37,1%, στη Λεμεσό 34,6%, στη Λάρνακα 35,6%, στην Πάφο 40,1% και στην Αμμόχωστο 33,1%. Το Υπουργείο επισημαίνει πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι πλέον εμφανή, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια έχει μειωθεί αισθητά. Αξιοσημείωτο είναι και το ότι τα περιστατικά κρουσμάτων που έχουν ιστορικό εμβολιασμού έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν καταλήγουν σε νοσηλεία.

Ειρηναίος Πίττας/Διάλογος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.