Νέα βόμβα στα θεμέλια του ΓεΣΥ – Πρόταση Σιζόπουλου θα οδηγήσει σε γιατρούς και ασθενείς δύο ταχυτήτων

Ως βόμβα στα θεμέλια του ΓεΣΥ μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και δίνει μεταξύ άλλων το δικαίωμα σε γιατρούς εκτός του Συστήματος να συνταγογραφούν φάρμακα εντός. ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, Υπουργείο Οικονομικών, γιατροί εντός ΓεΣΥ, οργανωμένοι ασθενείς τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν οποιαδήποτε αλλαγή στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Την ίδια ώρα, το ΔΗΚΟ φαίνεται συζητά την πρόταση, ενώ και το Υπουργείο Υγείας δηλώνει πως θα εφαρμόσει αυτό που θα αποφασίσει η Βουλή.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έκανε λόγο και για κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος. «Προκύπτει ένα σοβαρό θέμα τάξης, το οποίο πρέπει να απασχολήσει τα θεσμικά όργανα της Βουλής», είπε ο κ. Λουκαΐδης, ο οποίος σημείωσε ότι από την αρχή που εκφράστηκε αυτή η ιδέα το κόμμα του έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του.

Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφέροντος, απάντησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι «ζήτησα μάλιστα να δοθεί και ποιος είναι ο κατάλογος των δερματολογικών φαρμάκων γıα να διαπιστώσετε ότι ο αριθμός των φαρμάκων είναι μικρότερος των δέκα. Και μάλιστα είναι φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά».

Τώρα σε ό,τι αφορά την ουσία της πρότασης, αυτή, όπως αναφέρθηκε, αλλοιώνει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση δημιουργούνται δύο κατηγορίες γιατρών και δύο κατηγορίες ασθενών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το ΓεΣΥ δεν είναι σουπερ-μάρκετ.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης σημείωσε πως «όσοι πολέμησαν και έκαναν τα πάντα ώστε να αποτρέψουν τους παρόχους υγείας, τους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, τώρα αναζητούν τρόπους για να τους δώσουν κίνητρα, ώστε να τους εξωθήσουν εκτός ΓεΣΥ». Εκ μέρους του ΔΗΣΥ η βουλευτής Σάββια Ορφανίδου είπε ότι πρέπει να διορθωθούν τα κακώς έχοντα του ΓεΣΥ, χωρίς όμως να αλλάζει η φιλοσοφία του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα εξετάσει προσεκτικά την πρόταση του κυρίου Σιζόπουλου. Σημείωσε πάντως ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται καμία άποψη που κάνει λόγο για αλλαγές, αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι αν η Βουλή τροποποιήσει τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, τότε το Υπουργείο θα εφαρμόσει ό,τι ψηφιστεί. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε επιφυλάξεις, λέγοντας ότι με αυτή την πρόταση υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι δαπάνες και ίσως και οι καταχρήσεις. Υπέρ της πρότασης του Μαρίνου Σιζόπουλιου τάχθηκε ο ΠΙΣ, διά του Πέτρου Αγαθαγγελου και του Χάρη Αρμέυτη. Εναντίον της πρότασης τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Γιατρών που είναι στο ΓεΣΥ, Αντρέας Χρυσάνθου και οι οργανωμένοι ασθενείς διά του Μάριου Κουλούμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy