Νέα υπόθεση πολιτογράφισης: Έδωσαν διαβατήριο σε Ρώσο φυγόδικο

Χωρίς σταματημό ο διασυρμός για πολιτογραφήσειςΝέα περίπτωση πολιτογράφησης που σχετίζεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Δημοσιεύματα της Rosbalt, που αναδημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Crime Russia, φέρουν τον Ρώσο φυγόδικο, όπως χαρακτηρίζεται, επιχειρηματία Boris Usherovich να επιχειρεί να συνδεθεί επιχειρηματικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε τίτλο δημοσιεύματος της ιστοσελίδας τίθεται το ερώτημα αν ο Boris Usherovich θα συνεργαστεί επιχειρηματικά με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Ο Boris Usherovich, όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, διερευνάται για την υπόθεση του Συνταγματάρχη Dmitry Zakharchenko, στο διαμέρισμα της αδελφής του οποίου βρέθηκαν το 2016, τσάντες με 120 εκατομμύρια δολάρια και δύο εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου προχώρησε η διερεύνηση και για τον Boris Usherovich ιδιοκτήτη ομίλου εταιρειών (ονόματι 1520) που συνεργάζεται με την κρατική εταιρεία ρωσικών σιδηροδρόμων, αλλά και ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Novoe Vremya, Ivan Stankevich.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, τόσο ο Boris Usherovich όσο και ο Ivan Stankevich πολιτογραφήθηκαν στην Κύπρο και ο πρώτος «καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποδειχθεί χρήσιμος» και συγκεκριμένα «προσπαθεί να δημιουργήσει μια επενδυτική εταιρεία με τοπικό δικηγορικό γραφείο που ελέγχεται από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη».

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα της Rosbalt που αναδημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Crime Russia. Σε ένα από αυτά αναφέρεται ότι ο Boris Usherovich απέκτησε ακίνητη περιουσία στην Κύπρο, όπου βρέθηκε για κάποιο διάστημα. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτης του Ομίλου Εταιρειών 1520, ο βοηθός του Boris Usherovich, Dmitry Motorin και οι τραπεζίτες Ivan Stankevich και Yuri Obodovsky θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε ένα δίκτυο διαφθοράς, από το οποίο ο Συνταγματάρχης Dmitry Zakharchenko έλαβε 2 δισ. ρούβλια (30,6 εκατ. δολάρια)

Ο Boris Usherovich εντοπίστηκε στο Ισραήλ, όπως αναφέρεται. Το δημοσίευμα επικαλείται βίντεo στο οποίο ο Usherovich φαίνεται να του λέει ότι βρίσκεται στο Ισραήλ και για να το αποδείξει βιντεοσκόπησε ταμπέλες σε δρόμους με εβραϊκούς χαρακτήρες.

Σημειώνεται επιπρόσθετα ότι ο συγκεκριμένος Ρώσος επιχειρηματίας, που φέρεται να χρημάτισε με το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ρουβλιών τον Στρατηγό Dmitry Zakharchenko, συνελήφθη ερήμην, όπως και συνιδιοκτήτης του ομίλου εταιρειών 1520. Σύμφωνα με άλλο σχετικό δημοσίευμα της ίδια ιστοσελίδας, οι ανακριτές συνεχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι αποκαλύπτοντας ένα νέο δίκτυο που δημιουργήθηκε από πολίτη της Ουκρανίας για ξέπλυμα κεφαλαίων, όπως αναφέρεται, που αποκτήθηκαν από την εταιρεία ρωσικών σιδηροδρόμων και την πετρελαϊκή Gazprom μέσα από κρατικά συμβόλαια. Ο Boris Usherovich συνδέεται με εταιρείες που εμφανίζονται στα Panama Papers και που έχουν έδρα τη Λεμεσό και τις Παρθένες Νήσους. Στις εταιρείες αυτές ο ίδιος παρουσιάζεται ως μέτοχος.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε εδώ και δύο βδομάδες με το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης για το θέμα, αλλά δεν έλαβε ακόμα κανένα σχόλιο.