Νεανικές φωνές για νεανικές πόλεις

Δύο εξαιρετικές πρωτοβουλίες δίνουν βήμα στη νεολαία για έκφραση ως προς τη συμμετοχή στα κοινά

Στις 17 Μαΐου 2021, ο Δήμος Λάρνακας εξήγγειλε το εξαιρετικά ενδιαφέρον ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεανικές φωνές, ερευνούμε και ενδυναμώνουμε τις φωνές των νέων της Λάρνακας». Η δημοτική Αρχή απηύθυνε έκκληση συμμετοχής στη μελέτη, η οποία θα διερευνήσει τη στάση των νεαρών Κυπρίων απέναντι στην πολιτική και την πολιτότητα μέσω δύο καταγεγραμμένων ομαδικών συζητήσεων και δύο ερωτηματολογίων. Επιδιώκει επίσης να παρέχει στους νέους Κυπρίους πολιτικές γνώσεις, δεξιότητες και αυτοπεποίθηση μέσω πολιτικής αγωγής στη μορφή 7 διαδραστικών εργαστηρίων που θα έχουν κύριο στόχο τον εντοπισμό, συζήτηση, διερεύνηση και επίλυση ενός κοινού τοπικού προβλήματος και να εξετάσει τον αντίκτυπό της.

Το ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώνουν και διεκπεραιώνουν η Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης Δρ Σοφία Δίγγλη και η Λέκτορας Νομικής του Alexander College Αμάντα Δίγγλη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και τον Δήμο Λάρνακας. Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Carnegie Trust for Scottish Universities.

Ο Δήμος Λάρνακας καλεί τους νέους και νέες, ηλικίας 16 μέχρι και 18 ετών, στους οποίους απευθύνεται η έρευνα, που είναι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους μέχρι την Τρίτη 1η Ιουνίου, στέλνοντας ένα σύντομο μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.youngvoices.page

Το πρόγραμμα

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.youngvoices.page ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει τη στάση των νεαρών Κυπρίων απέναντι στην πολιτική και την πολιτότητα, επιδιώκοντας να παρέχει στους νέους πολιτικές δεξιότητες, κυρίως μέσω ενός βιωματικού προγράμματος 7 διαδραστικών εργαστηρίων, που σκοπεύουν να δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις πολιτικές δεξιότητές τους μέσω μιας άκρως συμμετοχικής διαδικασίας όπου θα τους ζητηθεί να εντοπίσουν μέσω ομαδικής διαβούλευσης ένα τοπικό πρόβλημα και να το επιλύσουν.

Στο τέλος, η μελέτη θα εξετάσει εάν η αρχική στάση των συμμετεχόντων προς την πολιτική και την πολιτότητα έχει αλλάξει μέσω αυτής της διαδικασίας.

Η επιλογή συμμετεχόντων γίνεται με το ηλικιακό κριτήριο 16-18 ετών και τόπο διαμονής τη Λάρνακα και ξεκαθαρίζεται ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική και η αποχώρηση ελεύθερη.

Από όσους επιλέξουν να λάβουν μέρος, θα ζητηθεί να συμμετάσχουν με άλλους 12-14 νέους σε μια σειρά από 7 διαδραστικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Το πρώτο εργαστήριο θα διεξαχθεί εντός δύο πρωινών συνεδριών (17 & 18 Ιουνίου για 3 συνεδριάσεις 45 λεπτών με ενδιάμεσα διαλείμματα την κάθε μέρα), ενώ τα επόμενα 6 θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες.

Κάθε διαδραστικό εργαστήριο θα διαρκέσει για 3 συνεδριάσεις 45 λεπτών με τακτικά διαλείμματα.

Μέσα σε αυτές τις 7 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την πολιτική και την πολιτότητα, κυρίως εντοπίζοντας ένα ζήτημα της τοπικής τους κοινότητας που μπορεί να επιλυθεί μέσω της δημόσιας πολιτικής και αναπτύσσοντας λύσεις γι’ αυτό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, με την καθοδήγηση των δύο ερευνητών θα αναπτύξουν γνώση για τη δημόσια πολιτική, τη δημοκρατική συζήτηση και τα θέματα που επηρεάζουν την τοπική κοινότητα.

Ακολούθως, θα επιλέξουν ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μέσω της τοπικής δημόσιας πολιτικής, θα συλλέξουν πληροφορίες από κατάλληλες πηγές, από ενδιαφερόμενους, επηρεαζόμενους και ειδικούς κ.λπ., θα εξετάσουν πιθανές λύσεις και θα αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση της επιλεγμένης λύσης.

Τέλος, θα δημιουργήσουν ένα πορτφόλιο το οποίο θα παρουσιάσουν σε τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου Λάρνακας.

Στο τέλος αυτού του έργου, όσοι συμμετάσχουν θα πάρουν πιστοποιητικό συμμετοχής από τον Δήμο Λάρνακας και μια δωροεπιταγή αξίας 150 ευρώ από τα καταστήματα Public Cyprus.

Στη διάρκεια των εργαστηρίων θα ζητηθεί επίσης να λάβουν μέρος σε 2 ομαδικές συνεντεύξεις με 3-5 άλλους συμμετέχοντες, όπου θα τεθούν μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη γνώμη για την πολιτική, τα κοινά, την πολιτότητα και τη συμμετοχή των πολιτών.

Το πρόγραμμα Young Cities σε ορεινές κοινότητες

Η δεύτερη αξιόλογη δράση που στοχεύει στην εμπλοκή νέων ανθρώπων στα κοινά και στην πολιτική είναι το πρόγραμμα Young Cities – Νεανικές Πόλεις, το οποίο εφαρμόστηκε σε πρώτη φάση τον Σεπτέμβριο του 2020 και τώρα επανέρχεται. Στις 24 Μαΐου 2021, ανακοινώθηκε ότι η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου επαναπροκηρύσσουν το πρόγραμμα Young Cities.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, μέσα από μια καινοτόμα και άκρως συμμετοχική διαδικασία που θέτει στο επίκεντρο τη δημιουργικότητα και τη δυναμική των νέων, το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία «νεανικών» πόλεων. Ειδικότερα, ακολουθείται η μέθοδος «Τhink and Do Tank», μέσω της οποίας ομάδες νέων από διαφόρους δήμους της Κύπρου, με τη βοήθεια έμπειρων καθοδηγητών, καλούνται να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς, να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις και εν τέλει να δημιουργήσουν συνέργειες για κοινή ανάληψη δράσεων εντός της πόλης τους.

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, σημείωσε ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης θετικής αλλαγής για τους νέους των δήμων και των κοινοτήτων που συμμετέχουν σε αυτό. “Μέσα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κατά τον πρώτο χρόνο και την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί εξαρχής, κρίναμε επιβεβλημένη την επαναπροκήρυξη και την επέκτασή του σε περισσότερους δήμους και κοινότητες”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι μέσα από το πρόγραμμα “Νεανικές Πόλεις”, αποδείχθηκε ακόμα μια φορά ότι η νεολαία μας έχει τις δυνατότητες, την όρεξη, τη θέληση και το όραμα να καταστεί φορέας θετικής κοινωνικής αλλαγής.

Σε Άγιο Θεόδωρο, Πάχνα και Ευρύχου

Βασικοί άξονες του προγράμματος «Young Cities» είναι η καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων στους νέους, αλλά και η προαγωγή της ενεργού πολιτότητας. Μέσω του προγράμματος, οι νέοι μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να παρέμβουν στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν, επιφέροντας θετικές αλλαγές τόσο στη δική τους ζωή όσο και των συμπολιτών τους, σύμφωνα με τους συντελεστές.

Το πρόγραμμα “Νεανικές Πόλεις” εφαρμόστηκε κατά τον Σεπτέμβριο του 2020 σε τρεις ακριτικούς δήμους, στην Αγλαντζιά, την Αθηένου και τη Δερύνεια. Στη διάρκεια εφαρμογής του δόθηκε η δυνατότητα στους νέους να παρέμβουν στο κοινωνικό σύνολο των δήμων που συμμετείχαν και να δημιουργήσουν συνέργειες για ανάληψη δράσεων και εισήγηση λύσεων.

Ενδεικτικά, στον Δήμο Δερύνειας οι νέοι εισηγήθηκαν τη δημιουργία πολυχώρου νεολαίας, στον Δήμο Αθηένου προτάθηκε η αναβάθμιση του Πολυκέντρου Νεολαίας με υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό, ενώ στον Δήμο Αγλαντζιάς έγινε πρόταση για καλλιτεχνική ανάπτυξη στις γειτονιές του δήμου. Κατόπιν τούτων, ΟΝΕΚ και ΕΑΣ, λαμβάνοντας υπόψιν την ανταπόκριση των νέων, αποφάσισαν την επαναπροκήρυξη του προγράμματος επιλέγοντας την επέκτασή του σε τρεις ορεινές κοινότητες.

Οι κοινότητες που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση είναι ο Άγιος Θεόδωρος στην επαρχία Λάρνακας, η Πάχνα στην επαρχία Λεμεσού και η Ευρύχου στην επαρχία Λευκωσίας.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy