Μαθητές επέκριναν την ανεπάρκεια των κυβερνητικών πολιτικών για την κλιματική αλλαγή

Των Άννας Μισιαούλη και Μάρκου Παναγιώτου

Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες βρέθηκαν χθες μπροστά από το κτίριο της Βουλής στο πλαίσιο της βδομάδας μαθητικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής που εντάσσεται στις κινητοποιήσεις του μαθητόκοσμου ανά το παγκόσμιο ο οποίος βγαίνει στους δρόμους από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου με αφορμή τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη.

Η χθεσινή κινητοποίηση αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας συντονισμένης διαμαρτυρίας που θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής, των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, της συνεχούς αποψίλωσης δασών και της αδράνειας των κυβερνήσεων στα θέματα περιβάλλοντος. Εμβληματική προσωπικότητα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος αποτελεί η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είχε διεξάγει την πρώτη σχολική απεργία για το κλίμα.

«Το κλίμα αλλάζει, γιατί όχι κι εμείς»

Με συνθήματα που ανέγραφαν «Σώστε τη γη», «Σώστε τον πλανήτη», «Φλεγόμενο μέλλον», «Η γη δεν πεθαίνει, εμείς πεθαίνουμε», «Δεν υπάρχει πλάνο Β’», «Διαβάζω για ένα μέλλον που καταστρέφεται», «Κτίζετε επαύλεις για να καλοπερνάτε μα τις φώκιες τις ψοφάτε», «Να είστε μέρος της λύσης και όχι της μόλυνσης», «Η απάθεια δεν είναι λύση!», «Η άρνηση δεν είναι πολιτική», «Το κλίμα αλλάζει, γιατί όχι κι εμείς», «Το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη», η μαθητιώσα νεολαία της Κύπρου συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και μετά πορεύθηκε προς το Υπουργείο Ενέργειας. Κατά τη συγκέντρωσή τους έξω από το Υπουργείο Ενέργειας φώναξαν μεταξύ άλλων συνθήματα όπως «πιο δυνατή, αυτή, η μάχη για αλλαγή», ενώ ξάπλωσαν στο έδαφος για 5 λεπτά, στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης και επαγρύπνησης για τη γη και τη φύση που απειλούνται. Σε δηλώσεις του ο οργανωτής της Youth for Climate Cyprus, Νικόλας Μούρος, είπε πως η ομάδα των νέων παλεύει για ένα μέλλον με καθαρό νερό και καθαρό αέρα. «Σήμερα βρισκόμαστε έξω από το Υπουργείο Ενέργειας για να καταδικάσουμε την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Οι στόχοι που έχουμε από την ΕΕ είναι πάρα πολύ πίσω και ως αποτέλεσμα οι Κύπριοι πολίτες θα πληρώνουν πρόστιμο και πιο ακριβό ηλεκτρισμό», ανέφερε. Πρόσθεσε πως το ενεργειακό πλάνο της Κύπρου για το 2020-2030 δεν είναι ευθυγραμμισμένο με την επιστήμη, η οποία λέει ότι πρέπει να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 45%, ενώ η Κύπρος θέλει να τα μειώσει μόνο κατά 24%.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας Youth for Climate Cyprus, σε ομιλία του μπροστά από το Υπουργείο Ενέργειας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Αναφέρθηκε στην απαγόρευση του πλαστικού μιας χρήσης, την αποτροπή της καταστροφής του φυσικού πλούτου και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Ταυτόχρονα επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως την αύξηση της στάθμης του νερού και την εξαφάνιση εκατομμυρίων ειδών ζωντανών οργανισμών και τα κοινωνικά προβλήματα που θα προκύψουν από την καταστροφή του πλανήτη και την υπερθέρμανσή του.

Προσδίδοντας και την ταξική διάσταση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ότι οι φτωχοί που δεν έχουν συνεχή πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους, δεν θα μπορούν μελλοντικά να επιβιώσουν σε μια χώρα σαν την Κύπρο, όπου οι θερμοκρασίες προβλέπονται να ξεπερνούν τους 50 βαθμούς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η ομάδα Youth for Climate Cyprus, η οποία έθεσε ως στόχο της «τον αγώνα για μια ζωντανή γη» και στοχεύει στη λήψη κοινωνικών μέτρων που θα οδηγήσουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών στα σχολεία και της κοινής γνώμης στα θέματα περιβάλλοντος. H ομάδα δηλώνει ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και άλλες οργανώσεις ή επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των αναγκών λειτουργίας της.

ΠΣΕΜ: Αυτός ο αγώνας αφορά όλους

Στην κινητοποίηση συμμετείχε οργανωμένα και η ΠΣΕΜ που έκανε αισθητή την παρουσία της. Όπως υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της, «αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους και γι’ αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε για κλιματική δικαιοσύνη». Το περιβάλλον να μείνει πάνω από τα κέρδη τους, επεσήμανε η ΠΣΕΜ, σημειώνοντας ότι ο στόχος της είναι να συνεισφέρει στον αγώνα αυτόν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τους οργανωμένους μαθητές.

Ταυτόχρονα η ΠΣΕΜ εξέφρασε τη λύπη της για κάποιες συμπεριφορές εναντίον του οργανωμένου μαθητικού κινήματος που σημειώθηκαν. Υπογράμμισε ότι κάποιοι φαίνεται να ενοχλήθηκαν από την παρουσία του οργανωμένου μαθητικού κινήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο στόχος της ήταν να συνεισφέρει στον αγώνα αυτό.

Αλλαγή χρειάζεται το σύστημα, όχι ο πλανήτης

Το ΑΚΕΛ στηρίζοντας τις παγκόσμιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται σήμερα στην Ευρώπη και στον κόσμο για την κλιματική αλλαγή, χαιρέτισε τη χθεσινή κινητοποίηση των μαθητών. Σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατές και οι φτωχότερες χώρες επωμίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις και τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, υπογραμμίζοντας ότι είναι θέμα καίριας σημασίας όχι μόνο να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού, αλλά να τεθούν ακόμα πιο φιλόδοξοι στόχοι. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης η Κύπρος έχει παραμείνει πίσω τόσο όσον αφορά τα ζητήματα μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων, την αύξηση της παραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ, αλλά και το θέμα διαχείρισης των αποβλήτων.

Επεσήμανε ότι οι κυβερνώντες οφείλουν να πάρουν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν έγκαιρα αυτά τα ζητήματα. Επιπρόσθετα τόνισε ότι το ζήτημα της περιβαλλοντικής και της οικολογικής κρίσης είναι ζήτημα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό και ότι μόνο με ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης μπορούν οι άνθρωποι και το φυσικό περιβάλλον να επιβιώσουν έχοντας πραγματικές επιλογές και να παραμείνει ο πλανήτης ικανός να τους φιλοξενεί.

Σε πάνω από 150 χώρες απεργιακές κινητοποιήσεις για το κλίμα

Μια από τις μαζικότερες συντονισμένες παγκόσμιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκε χθες σε περισσότερες από 150 χώρες στον κόσμο που υπολογίζεται ότι ήταν η μεγαλύτερη περιβαλλοντική διαμαρτυρία στην Ιστορία.

Η διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη συγκέντρωσε χιλιάδες, ενώ διεξάγονταν ταυτόχρονες διαμαρτυρίες στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Ουάσινγκτον, η Βοστόνη, το Μαϊάμι, η Μινεάπολη, το Λος Άντζελες και το Ντένβερ. Μαθητές, νέοι και ενήλικες από περισσότερες από 150 χώρες στον κόσμο συγκεντρώθηκαν σε 2.500 διαμαρτυρίες σε μια παγκόσμια απεργία, όπως τη χαρακτηρίζουν, με στόχο να πιέσουν τις κυβερνήσεις ώστε να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο, εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο.