Νέες Αποκαλύψεις για «Χρυσά Διαβατήρια» : Ύποπτες συναλλαγές φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής

Δώρα εκατομμυρίων για τα «χρυσά» διαβατήρια

Η κυβέρνηση χάρισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φόρους στο πλαίσιο του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων, ενώ παράλληλα έχουν εντοπιστεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές που παραπέμπουν σε κρούσματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην οποία καταγράφονται πράγματα και θαύματα για τα φορολογικά ζητήματα τα οποία αφορούν το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων, θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 15 Απριλίου στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και ο Έφορος Φορολογίας.

Στην έκθεση καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• 3.500 χιλιάδες ακίνητα πουλήθηκαν με περιθώρια κέρδους που είναι πολλαπλάσια του συνηθισμένου για τον κατασκευαστικό́ τομέα, αλλά χρεώθηκαν από το Τμήμα Φορολογίας με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% που εφαρμόζεται για κοινωνικούς σκοπούς κυρίως για νεαρά ζευγάρια, αντί με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19% που εφαρμόζεται για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι οι αγοραπωλησίες έγιναν στα πλαίσια του «Επενδυτικού Προγράμματος», το οποίο εξ ορισμού αφορά επενδύσεις. Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε «ελλιπή στοιχεία» στην Κομισιόν, προκειμένου να κουκουλωθεί το θέμα.

• Εταιρεία παρουσιάζει διαφορά άνω του 1 δις ευρώ στα στοιχεία που αναφέρονται στις οικονομικές της καταστάσεις και αυτά που δήλωσε στο φόρο.

• Εταιρεία πούλησε διαμερίσματα έναντι 4 εκατ. ευρώ και έχει σημαντικό κύκλο εργασιών, αλλά δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ΦΠΑ.

• Εταιρεία πλήρωσε σχεδόν 148 χιλ. ευρώ σε φόρο χαρτοσήμων, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανόν να είχε εισέλθει σε μεγάλο αριθμό εμπορικών συναλλαγών, αλλά δεν δήλωσε και ούτε φορολογήθηκε ποτέ για τις πιο πάνω πράξεις.

• Εντοπίστηκαν αποδείξεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ οι οποίες δεν φέρουν αριθμό εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.