Νέες αποκαλύψεις για εμπλοκή της Κύπρου – Σαφής η εμπλοκή του Άβνι, «προσωπικού φίλου» του Αβέρωφ Νεοφύτου

Νέο τσουνάμι αποκαλύψεων με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σε ελλαδικά ΜΜΕ, σε ένα μόλις 24ωρο, για το σκάνδαλο των υποκλοπών δημιουργεί νέο πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα, αλλά και βασανιστικά ερωτήματα για την Κύπρο, αφού όσο κι αν η κυβέρνηση ΔΗΣΥ αναφέρει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα, εντούτοις δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα πειστικές απαντήσεις. Η εφημερίδα «Το Βήμα» αποκαλύπτει τις άγνωστες συναντήσεις σε γραφεία στο Χαλάνδρι και στο Νέο Ψυχικό με πρωταγωνιστές τους Φ. Μπίτζιο, Γ. Λαβράνο, Π. Κοντολέοντα και τον Ισραηλινό επιχειρηματία Σαχάκ Άβνι. Γίνεται αναφορά στο ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη στη «γέφυρα» του παράνομου λογισμικού με την Κύπρο και άλλα πολλά. Όπως προκύπτει, ο Άβνι μετέφερε την εταιρεία του στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2019 λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, όταν ήδη είχαν αρχίσει τα προβλήματα των επιχειρήσεών του στην Κύπρο με καταγγελίες για ύποπτες ενέργειες με λογισμικά και συστήματα παρακολούθησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ισραηλινός «εκπρόσωπος» του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, Σαχάκ Άβνι, είχε συναντήσεις από το 2020 με τον πρώην διοικητή της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον επιχειρηματία (στενό φίλο του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη), Γιάννη Λαβράνο, στο γραφείο του τελευταίου. Στο ίδιο γραφείο, επισημαίνεται, έδιναν το «παρών» υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Ως πρόσωπο-κλειδί χαρακτηρίζεται ο Φ. Μπίτζιος, ενώ όπως σημειώνεται αποτέλεσμα της γνωριμίας του Μπίτζιου με τον Δημητριάδη είναι, όπως φαίνεται, ότι ο τελευταίος μεσολάβησε, πιθανώς και με την παρέμβαση Λαβράνου, ώστε ο πρώτος να έχει καλύτερη νομική και δικαστική «μεταχείριση» στην Κύπρο, όπου ήλθε σε δικαστική σύγκρουση με τον προαναφερόμενο εφοπλιστή-πρώην εργοδότη του. Ο Δημητριάδης, όπως γράφει «Το Βήμα», ήλθε σε επικοινωνία με τον Κύπριο δικηγόρο Αλέξανδρο Σίνκα, που ήταν σημαντικό στέλεχος του ΔΗΣΥ και φίλος του για πολλά χρόνια, ώστε να υπάρχει εστίαση του ενδιαφέροντος στη δικαστική εκκρεμότητα του κ. Μπίτζιου στην Κύπρο. Ο Α. Σίνκα, με τον οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα», επιβεβαίωσε αυτή τη συνεννόηση με τον Δημητριάδη. Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι γνώριζε τον Σαχάκ Άβνι από άλλες δραστηριότητες του Ισραηλινού επιχειρηματία στην Κύπρο. Όμως σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμιά εμπλοκή του στο ζήτημα του Predator».

Για τη σχέση του με τον Σαχάκ Άβνι είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήταν οικογενειακός του φίλος.

 

 

Η «γέφυρα» Ελλάδας – Κύπρου
Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 στην Ελλάδα φαίνεται να είναι βασικό τμήμα της «γέφυρας» Ελλάδας – Κύπρου.
Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι στην εταιρεία αυτή έδινε διαρκώς το «παρών» -σύμφωνα με μαρτυρίες στο «Βήμα»- και ο λογιστής Ηλίας Κυριακίδης που ήταν συγκατηγορούμενος με τον Φ. Μπίτζιο. Η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε στην Κύπρο (όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν) την ίδια περίοδο που υπήρχαν οι διεργασίες για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα. Ο Κυριακίδης εμφανιζόταν και συνδημιουργός δεκάδων offshore εταιρειών στην Κύπρο, όπου είχε αναπτύξει και εκεί επαγγελματική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.