Νέες αποκαλύψεις: Επιστολή με παρέμβαση Αναστασιάδη για παραχώρηση διαβατηρίων

«Ο Πρόεδρος μού ζήτησε να σου στείλω τα ονόματα»

 

Νέες αποκαλύψεις-φωτιά για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στενούς του συνεργάτες περιλαμβάνει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το πόρισμα επιβεβαιώνει ότι παραχωρήθηκαν εκατοντάδες διαβατήρια με τη μέθοδο του «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», αφού επισημαίνεται ότι τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και άλλα πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου τα οποία συνδέονταν με μεσάζοντες «δεν δήλωναν οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο συμφέρον τους στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ούτε και αυτοεξαιρούνταν, ως όφειλαν».

Σημειώνεται μάλιστα ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο δεν εφάρμοζε την αρχή της αμερόληπτης κρίσης», αλλά αντίθετα «λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης, οι οποίες περιλαμβάνουν το αξίωμα ότι ουδείς μπορεί να είναι κριτής της δικής του υπόθεσης». Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε 50 πολιτογραφήσεις επενδυτών με μεσάζοντα το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Αναστασιάδη, αλλά και στη διασύνδεση του ΠτΔ και με «άλλα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέσω της παροχής άλλων υπηρεσιών».

Ακόμη γίνεται αναφορά σε πιέσεις από παρόχους υπηρεσιών «που ήταν συνδεδεμένοι και με πολιτικά πρόσωπα […] είτε ως προς την επίσπευση εξέτασης των αιτήσεών τους είτε ως προς την έγκριση αιτήσεων πολιτογράφησης παρεκκλίνοντας από τα εν ισχύι κριτήρια».

Η πιο συγκλονιστική αναφορά στο πόρισμα αφορά μια επιστολή στην οποία αποκαλύπτεται ότι έγινε παρέμβαση από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με σκοπό την παραχώρηση δέκα «χρυσών» διαβατηρίων σε πελάτες συγκεκριμένου γραφείου! Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου φέρεται να έστειλε επιστολή από το Προεδρικό προς λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέροντάς του ότι «ο κ. Πρόεδρος μού ζήτησε να σου στείλω τα ονόματα των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση για πολιτογράφηση για να του τα παραδώσεις».

Σημειώνεται πάντως ότι η Ερευνητική Επιτροπή στο πόρισμά της επιχείρησε να ρίξει στα μαλακά την υπόθεση, αναφέροντας ότι «η επικοινωνία *** με το Προεδρικό για το θέμα αυτό δεν ήταν απαραίτητη», αφού «είχε ήδη σταλεί σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών». Αναφέρεται επίσης ότι «οι εν λόγω επενδυτές πολιτογραφήθηκαν προγενέστερα της αποστολής της επιστολής του διευθυντή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.