Νέες αυξήσεις στα επιτόκια και τις χρεώσεις στα δάνεια – Αυξάνονται και άλλο οι δόσεις

Αυξάνονται και άλλο οι δόσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

 

Νέες σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια, αλλά και τις παρεμφερείς χρεώσεις δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οδηγώντας στην αύξηση της δόσης την οποία καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τα δάνεια τους σε τροχιά εξυπηρέτησης. Διαφορετικά κινδυνεύουν να περάσουν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 2,51%, σε σύγκριση με 2,43% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 μηνών. Την ίδια ώρα, στα νέα στεγαστικά δάνεια τα επιτόκια μειώθηκαν οριακά από το 3,06% στο 2,93%, αλλά το Συνολικό Ετήσιο Ποσοστό Επιβάρυνσης αυξήθηκε από 3,23% σε 3,49% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Ακόμη, στα υφιστάμενα επιχειρηματικά δάνεια το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε στο 3,58%, σε σύγκριση με 3,36% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017. Επιπρόσθετα, στα νέα δάνεια για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,17%, σε σύγκριση με 4,13% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Αντίθετα, στα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το μέσο επιτόκιο μειώθηκε στο 3,43%, σε σύγκριση με 3,69% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν μείωση της ροής δανείων. Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα 72,7 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 102,9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, τα νέα δάνεια προς εταιρείες για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ σημείωσαν μείωση στα 42,7 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 54,1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ κατέγραψαν μείωση στα 102,6 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 295,9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.