Νέες αυξήσεις στις δόσεις δανείων φέρνει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Λαγκάρντ: «Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε, δεν έρχεται “παύση”»

 

Νέες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων φέρνει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΚΤ αναφέρεται για άλλη μια φορά στον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι: «Οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που θα είναι δεόντως περιοριστικά προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας του περιορισμού», προστίθεται.

Τα «γεράκια» έχουν ισχυρή φωνή

Η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε διπλό μήνυμα προς τις αγορές και τις κυβερνήσεις ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

«Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε, δεν έρχεται “παύση”», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς σήμα για νέα αύξηση επιτοκίων -πιθανότατα και πάλι κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, απευθύνθηκε και στις κυβερνήσεις, τις οποίες και παρότρυνε να αρχίσουν να «αποσύρουν» τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, ώστε νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να μην έρχονται σε σύγκρουση.

Η Κρ. Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η απόφαση για αύξηση 25 μονάδων βάσης ήταν «σχεδόν ομόφωνη», καθώς και ότι «ορισμένοι ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης». Είναι σαφές πως τα «γεράκια» έχουν ισχυρή φωνή στην ΕΚΤ και ο κύκλος της περιοριστικής πολιτικής δεν κλείνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy