Νέες διαδηλώσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας στη Γουινέα, τουλάχιστον 4 νεκροί

Νέες διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος στη Γουινέα έγιναν χθες Παρασκευή στην Κονακρί, με την εισαγγελία να κάνει λόγο για έναν νεκρό και τους οργανωτές για τουλάχιστον τέσσερις. Σε ανακοίνωσή της που αναγνώστηκε σε δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, η εισαγγελία της Κονακρί ανέφερε πως ενημερώθηκε από νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Γουινέας πως διακομίστηκε σε αυτό χθες το «πτώμα 58χρονου ο οποίος χτυπήθηκε από σφαίρα στον τόπο εργασίας του».


Από την πλευρά του, το Εθνικό Μέτωπο για την Υπεράσπιση του Συντάγματος (ΕΜΥΣ), συμμαχία κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που είχε καλέσει στις κινητοποιήσεις, έκανε λόγο για «τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες από σφαίρες, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου», σε ανακοίνωσή του αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Τέσσερις δημοσιογράφοι υπέστησαν «επίθεση από διαδηλωτές» χθες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επαγγελματιών του Τύπου της Γουινέας, «καταδικάζοντας» τις «οπισθοδρομικές» ενέργειες αυτής της φύσης.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη, κατόπιν καλέσματος του ΕΜΥΣ, για να καταγγελθεί η «μονομερής διαχείριση της (πολιτικής) μετάβασης» από τη στρατιωτική χούντα. Η Εθνική Συμμαχία για την Εναλλαγή και τη Δημοκρατία (ΕΣΕΔ), άλλη συμμαχία κομμάτων, κινημάτων και συλλογικοτήτων, και το άλλοτε κυβερνών κόμμα, ο Λαϊκός Συναγερμός της Γουινέας (ΛΣΓ), κάλεσαν μαζί με το ΕΜΥΣ σε διαδηλώσεις προχθές στην Κονακρί και την 4η Αυγούστου σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.