Νέες διαβεβαιώσεις για την έλευση φυσικού αερίου

Νέες διαβεβαιώσεις για την έλευση φυσικού αερίου έδωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, υπό το βάρος του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος το οποίο τίθεται μετά την απόφαση της ΕΤΕπ για τερματισμό της χρηματοδότησης έργων που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου, από το 2022.

Σημειώνεται ότι το 2011 η Κύπρος βρισκόταν ένα βήμα πριν την υπογραφή συμβολαίων για έλευση φθηνού φυσικού αερίου, το οποίο θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των τιμών. Ωστόσο ο ΔΗΣΥ υπέσκαψε τη συμφωνία και οδήγησε στην ακύρωσή της. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ πραγματοποίησε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, αλλάζοντας συνεχώς στόχους, μεθόδους, διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα και η νέα προσπάθεια βρίσκεται στον αέρα, αφού η προσφορά κατακυρώθηκε σε εταιρεία στην οποία μετέχει εταιρεία η οποία συνδέεται με τη Helector, ενώ στη συνέχεια η Αναθέτουσα Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία εξαιρώντας την υπό αναφορά εταιρεία.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για τη μεσοπρόθεσμη/μακροπρόθεσμη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), καθώς και τη διαδικασία Open Season για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ΥΦΑ από δυνητικούς αγοραστές. Ανέφερε επίσης ότι σε σύσκεψη στο Προεδρικό αποφασίστηκε η επίσπευση της διαδικασίας, με αφορμή και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να σταματήσει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα, από το 2022. Σημειώνεται ότι η Κύπρος υπολογίζει σε χρηματοδότηση των 150 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για το έργο.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.