Νέες δηλώσεις Ερντογάν για ΗΠΑ και Μακρόν


Σε νέες δηλώσεις οι οποίες απευθύνονται προς τις ΗΠΑ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και Ολλανδό Βουλευτή ο οποίος ανέβασε στο Twitter γελοιογραφία του, προέβηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του από την Μαλάτια της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «εκείνοι που έχουν ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στις αξίες του έθνους μας έλαβαν εξωτερική υποστήριξη, πότε μέσω πραξικοπημάτων και μερικές φορές μέσω οικονομικών κρίσεων».

«Αυτή τη στιγμή το πρόσωπο που είναι επικεφαλής της Γαλλίας έχει σαστίσει. Κοιμάται και ξυπνά ασχολούμενος με τον Ερντογάν. Εσύ πρώτα κοίταξε τον εαυτό σου. Αυτή είναι μια περίπτωση. Πραγματικά πρέπει να περάσει από (ιατρικό) έλεγχο», ανέφερε.

Για τον Ολλανδό Βουλευτή που ανέβασε στο τουίτερ του γελοιογραφία για τον Ερντογάν ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο Βουλευτών». «Και στην Ολλανδία υπάρχει ένας δήθεν Βουλευτής. Σηκώθηκε κι αυτός και γράφει κάτι πράγματα για εμάς. Μάθε τα όριά σου, μια φορά. Μάθε τα όριά σου. Έχεις υπολογίσει με ποιον τα έχεις βάλει; Θα μάθεις τα όριά σου. Ο φασισμός δεν υπάρχει στα δικά μας τα βιβλία. Ο φασισμός μόνο στα δικά σας κιτάπια βρίσκεται», ανέφερε.

Για τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως κάποιοι Αμερικανοί λένε πως αν χρειαστεί θα επιβάλουν κυρώσεις. «Εσείς δεν έχετε αντιληφθεί με ποιον χορεύετε. Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις σας, μην καθυστερείτε. Είπατε ‘στείλτε πίσω τους S400`. Εμείς δεν είμαστε κράτος φυλής. Είμαστε η Τουρκία εμείς, η Τουρκία», ανέφερε.

Για την ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο ενώ είναι σε εξέλιξη οι κινήσεις ενάντια στις προσπάθειες που είναι καθαρά άδικες και παράνομες, μείναμε εκτεθειμένοι απέναντι στις προσπάθειες να μας εμποδίσουν σε βαθμό που να φτάνουν την απειλή».

Για τη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ενώ περίμεναν στήριξη επειδή βρίσκονταν με το μέρος της νόμιμης κυβέρνησης, έγινε προσπάθεια αποκλεισμού τους με συκοφαντίες. «Είμαστε εκεί κατόπιν πρόσκλησης της νόμιμης κυβέρνησης. Είμαστε εκεί μετά από πρόσκληση του συριακού λαού», ανέφερε. Όπως είπε «δεν χρειάζεται να περιμένουμε πρόσκληση του τυράννου Άσαντ. Ο τύραννος Άσαντ μπορεί να προσκαλέσει όσους τον βολεύει».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι «σήμερα η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες. Και η Τουρκία είναι η χώρα που έχει κάνει τα περισσότερα έξοδα με βάση το εθνικό εισόδημα». «Δεν έχουμε μετανιώσει γι αυτό. Είναι τιμή μας που αγκαλιάσαμε αυτούς τους ανθρώπους στις πιο δύσκολες ώρες τους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι φρόντισαν περίπου 4 εκ. ανθρώπους από Συρία και πως τώρα τους χτίζουν και σπίτια στη Συρία.

«Προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε εκεί τους αδελφούς μας που έμειναν άστεγοι στο Ιντλίμπ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Ενώ περιμέναμε ευχαριστίες από τη δύση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια προσπάθεια δημιουργίας τρομοκρατικού διαδρόμου στα σύνορά μας», υποστήριξε.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News