Νέες δυσβάστακτες αυξήσεις στα επιτόκια και τις χρεώσεις των τραπεζών

Νέες δυσβάστακτες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων, αλλά και τις χρεώσεις των τραπεζών, δείχνουν νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων φουσκώνουν και άλλο τις δόσεις των δανείων, που μαζί με την ακρίβεια γονατίζουν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2022 ο μέσος όρος των επιτοκίων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών έφτασε στο 2,76%, σε σύγκριση με 2,51% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτή είναι η έβδομη συνεχόμενη αύξηση, καθώς μέχρι τον Απρίλιο του 2022 ο μέσος όρος κυμαινόταν στο 2,04%. Επισημαίνεται επίσης ότι στα νέα στεγαστικά δάνεια ο μέσος όρος έφτασε στο 2,95%, ενώ το συνολικό ετήσιο ποσοστό επιβάρυνσης (το οποίο περιλαμβάνει εκτός από το επιτόκιο και τις λοιπές χρεώσεις των τραπεζών όπως το κόστος έρευνας, διαχείρισης, κατάρτισης εγγράφων, εγγυήσεων κ.λπ.) εκτοξεύτηκε στο 3,63%. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις επιχειρήσεις, αφού ο μέσος όρος στα υφιστάμενα δάνεια αυξήθηκε στο 3,86% (και 4,30% εάν η περίοδος αποπληρωμής είναι βραχυπρόθεσμή κάτω των πέντε ετών), σε σύγκριση με 3,58% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη αύξηση, καθώς μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ο μέσος όρος κυμαινόταν στο 2,95%. Επισημαίνεται επίσης ότι στα νέα δάνεια για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ ο μέσος όρος έφτασε στο 4,52%, ενώ στα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ έφτασε στο 4,35%.

Μείωση στα καταθετικά επιτόκια

Εν τω μεταξύ, τα καταθετικά επιτόκια συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, διευρύνοντας το περιθώριο κέρδους των τραπεζών. Στα νοικοκυριά ο μέσος όρος στα νέα συμβόλαια προθεσμίας μέχρι ενός έτους μειώθηκε στο 0,12%, από 0,19% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στις επιχειρήσεις μειώθηκε σε 0,41% από 0,47% τον προηγούμενο μήνα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.