Νέες καταγγελίες στην Αστυνομία για απάτη – Συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό

Καταγγελίες δέχθηκε η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας για επιτήδειους που καλούν τηλεφωνικά το κοινό και ισχυρίζονται ότι είναι λειτουργοί της εταιρείας Microsoft από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες καθοδηγούν τους χρήστες να προβούν σε κάποιες ενέργειες, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πολιτών και σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων ή τραπεζικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι διενεργούν τηλεφωνικές κλήσεις σε συνδρομητές της Κύπρου και παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft. Προσφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων.

Ακολούθως ζητούν απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access) στον υπολογιστή με αποτέλεσμα να έχουν την κυριότητα του υπολογιστή με όλες τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν, όπως πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα, τραπεζικούς λογαριασμούς, κωδικούς πρόσβασης και άλλα δεδομένα ή (β) ζητούν αριθμούς τραπεζικών καρτών ή άλλων δεδομένων δήθεν για έλεγχο.

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι, να μην ανταποκρίνεται στις κλήσεις αυτές και να μην δίδουν προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες σε αγνώστους.

Σε περίπτωση που δεχθούν παρόμοιου τύπου τηλεφωνήματα, καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή  τη Γραμμή του Πολίτη, στον τηλεφωνικό αριθμό 1460.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy