Νέες αλυσίδες μετάδοσης του ιού – Ο ιός μπήκε σε δύο νέα γηροκομεία (πίνακας)

Δύο νέους θανάτους και συνολικά 309 (συμπεριλαμβανομένου των rapid test) νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπ. Υγείας το απόγευμα της Τρίτης, παραμονές της νέας συνάντησης του ΠτΔ με τους επιδημιολόγους, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για διαχείριση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ανακοινώνεται ο θάνατος δύο ασθενών με COVID-19. Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  • Άντρα, ηλικίας 75 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
  • Άντρα, ηλικίας 64 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Συνολικά από τις εξετάσεις PCR εντοπίστηκαν 252 θετικά αποτελέσματα, από τα οποία τα 64 αφορούν άτομα τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα σε rapid-tests και ακολούθως υποβλήθηκαν σε μοριακή εξέταση και επιβεβαιώνονται πλέον επίσημα ως κρούσματα. Ένα θετικό αποτέλεσμα από rapid test δεν επαληθεύτηκε με τη μέθοδο του PCR.

Επίσης εντοπίστηκαν άλλα 57 κρούσματα από τα rapid test, τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία αφού δείχνουν δημιουργία νέων αλυσίδων διασποράς του ιού.

Μοριακή Εξέταση (PCR test): Από τις 10,959 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 5,424 εργαστηριακές διαγνώσεις  διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 188 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

 

Επαρχία Σημεία δειγματοληψίας Αριθμός τεστ Αριθμός θετικών
Λεμεσός (σύνολο θετικών: 10) Δημαρχείο Λεμεσού 432 4
Κοινοτικό Συμβούλιο Μουτταγιάκας 253 2
Πρώην κέντρο «Φράκτης», Ορεινή Λεμεσός, Περιοχή Τριμίκλινης-Μονιάτη-Σαϊττά 245 4
Λάρνακα (σύνολο θετικών: 12) Α’ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου 512 10
Οίκημα Παλαιού Παντοπωλείου, Ξυλοτύμπου 381 2
Αμμόχωστος (σύνολο θετικών: 12) Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου 450 12
Λευκωσία (σύνολο θετικών: 21) Κοινοτικό Συμβούλιο Κλήρου 454 4
Πλατεία Λυθροδόντα 460 4
Υπεραγορά Ιωαννίδης, Ανθούπολη 780 13
Εθνική Φρουράς (σύνολο θετικό: 2) Στρατόπεδα Εθνικής Φρουράς παγκύπρια 1,568 2

 

Επιπλέον, επαληθεύτηκε με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης το θετικό αποτέλεσμα για 64 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες. Ένα θετικό αποτέλεσμα rapid test δεν επαληθεύτηκε από τη μοριακή εξέταση. Τα θετικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο PCR περιλαμβάνονται στον αριθμό των ημερήσιων περιστατικών και στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων πιο κάτω.