Νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών στα πετρελαιοειδή και τον ηλεκτρισμό

Κρούσματα ακρίβειας την ώρα που η οικονομία παλεύει με την αυξημένη ανεργία, τις μειώσεις μισθών και τον μειωμένο κύκλο εργασιών

 

Νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών στα πετρελαιοειδή και τον ηλεκτρισμό, αλλά και ανατιμήσεις στην ευρύτερη αγορά, δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τον Μάιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, προκαλώντας φαινόμενα ακρίβειας. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, όπου ο δείκτης αυξήθηκε κατά 18,3%.

Οι επιπτώσεις είναι περισσότερο εμφανείς στην κατηγορία των μεταφορών, όπου ο δείκτης αυξήθηκε κατά 10,5%. Σημαντικές ανατιμήσεις σημειώθηκαν επίσης στην ευρύτερη κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει τη στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο, αφού ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5%. Ακόμη στην κατηγορία της ένδυσης και της υπόδησης ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,8%.

Μικρότερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν επίσης στην υγεία (+0,7%), τον τομέα της αναψυχής και του πολιτισμού (+3%), την εκπαίδευση (+0,2%) και άλλα αγαθά και υπηρεσίες (+0,9%).

Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκαν μειώσεις τιμών στην κατηγορία η οποία περιλαμβάνει τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (-2,6%), τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (-1,3%), την επίπλωση, οικιακό εξοπλισμό και προϊόντα καθαρισμού (-0,5%), τις επικοινωνίες (-1,2%) και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια (-1,9%).

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις τιμών έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω του μειωμένου κύκλου εργασιών ένεκα των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας, αλλά και εν μέσω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών των εργαζομένων.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι αυξήσεις τιμών δεν είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά ήρθαν για να μείνουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο Εναρμονισμένος Ρυθμός Πληθωρισμού -που το 2020 ήταν αρνητικός στο -1,1%- θα ανέλθει φέτος στο 1,2%, το 2022 και 2023 στο 1,5% και το 2024 στο 2%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.