Νέες πολιτογραφήσεις στα μουλωχτά σε μέλη της ελίτ της Καμπότζης και της Μαλαισίας

Η κυβέρνηση περιφρονεί ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατηγορία από την Κομισιόν

 • Αβέρτα «χρυσά» διαβατήρια… μέχρι και σήμερα
 • Νέες πολιτογραφήσεις στα μουλωχτά σε μέλη της ελίτ της Καμπότζης, αλλά και της Μαλαισίας, του φυγόδικου Τζο Λόου

 

 • Η βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων επεκτάθηκε σε 83 χώρες

 

 • «Χρυσά» διαβατήρια σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά και σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, την ώρα που η Κομισιόν σφυροκοπούσε την Κύπρο

 

 

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει αβέρτα «χρυσά» διαβατήρια, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κατηγορία από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας, από τον Ιανουάριο του 2019, που η Κομισιόν έστησε την Κύπρο στον τοίχο για το λεγόμενο Επενδυτικό Πρόγραμμα, η κυβέρνηση έδωσε περίπου 2.000 «χρυσά» διαβατήρια. Μάλιστα, συνεχίζεται η εξέταση αιτήσεων και η παραχώρηση νέων «χρυσών» διαβατηρίων, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ήδη κινήσει διαδικασία επί παραβάσει και έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση με παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Διαβατήρια και μετά τον Ιανουάριο του 2019

Το Υπουργείο Εσωτερικών -σχολιάζοντας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας με τίτλο: «Έκρυψαν χιλιάδες “χρυσά” διαβατήρια» (2/11/2020)-  έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά στοιχεία  αναφέροντας ότι από το 2013 μέχρι τα μέσα Αυγούστου 2020 παραχωρήθηκαν συνολικά 6.324 «χρυσά» διαβατήρια (3.147 σε «επενδυτές» και άλλα 3.177 σε μέλη των οικογενειών τους). Ωστόσο, για άλλη μια φορά το Υπουργείο Εσωτερικών έκρυψε ότι το 30% των πιο πάνω διαβατηρίων παραχωρήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2019, όταν η Κομισιόν έστησε την Κύπρο στον τοίχο δίδοντας στη δημοσιότητα έκθεση με βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία εξασφάλισε η εφημερίδα μας, από τα 6.324 «χρυσά» διαβατήρια τα 1.953 (1.011 σε «επενδυτές» και άλλα 942 σε μέλη των οικογενειών τους) παραχωρήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2019. Δηλαδή, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, για χάρη των μεσαζόντων και των «χρυσών» διαβατηρίων. Σημειώνεται μάλιστα ότι το 2019 η κυβέρνηση έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αφού παραχωρήθηκαν 1.216 «χρυσά» διαβατήρια (579 σε «επενδυτές» και άλλα 637 σε μέλη των οικογενειών τους). Επισημαίνεται επίσης ότι ο υψηλός ρυθμός συνεχίστηκε και το 2020, αφού μέχρι τα μέσα Αυγούστου παραχωρήθηκαν άλλα 737 «χρυσά» διαβατήρια (432 σε «επενδυτές» και άλλα 305 σε μέλη των οικογενειών τους).

 

Συνεχίζει η κυβέρνηση να εξετάζει και να μοιράζει πολιτογραφήσεις

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ήδη κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της χώρας αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει τον τερματισμό της υποβολής νέων αιτήσεων από την 1η Νοεμβρίου 2020, η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει αβέρτα «χρυσά» διαβατήρια ικανοποιώντας αιτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο παρελθόν, αλλά και αιτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης για τερματισμό του προγράμματος. Συγκεκριμένα, εξετάζονται 1.413 αιτήσεις (691 για «επενδυτές» και άλλες 722 για μέλη των οικογενειών τους), ενώ σχεδόν κάθε εβδομάδα εγκρίνονται στα μουλωχτά από το Υπουργικό Συμβούλιο νέα «χρυσά» διαβατήρια, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

 

«Χρυσά» διαβατήρια σε φορολογικούς παραδείσους

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία εξασφάλισε η εφημερίδα μας, η βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων έχει επεκταθεί σε συνολικά 83 χώρες! Μάλιστα δόθηκαν εκατοντάδες «χρυσά» διαβατήρια σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά και σε μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ σε απολυταρχικά καθεστώτα.

Ενδεικτικό της αλαζονείας της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι, παρά τη διεθνή κατακραυγή η οποία προκλήθηκε μετά τα δημοσίευμα του Reuters για την παραχώρηση «χρυσών» διαβατηρίων σε μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του καθεστώτος της Καμπότζης, η κυβέρνηση έδωσε ξανά «χρυσά» διαβατήρια στην ελίτ του καθεστώτος. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2019 υπήρξε διεθνής κατακραυγή  για την παραχώρηση οκτώ «χρυσών» διαβατηρίων σε μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Καμπότζης (σ.σ.: όλα παραχωρήθηκαν μετά το 2015). Παρά ταύτα, το 2020 η κυβέρνηση παραχώρησε άλλα τέσσερα «χρυσά» διαβατήρια στην ελίτ του καθεστώτος.

Επίσης, ο φυγόδικος Τζο Λόου δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο από τη Μαλαισία που πήρε «χρυσό» διαβατήριο. Στη χώρα, η οποία έχει τις ρίζες της στα Μαλαϊκά Βασίλεια, παραχωρήθηκαν συνολικά έξι «χρυσά» διαβατήρια (σ.σ.: όλα μετά την πολιτογράφηση του Τζο Λόου).

Ακόμη, δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια σε επιφανείς εκατομμυριούχους από το Βανουάτου, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα της Κομισιόν για τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά και σε άλλες χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Μπελίζ, Κόστα Ρίκα και Σιγκαπούρη.

Επιπρόσθετα, δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια σε χώρες με προβληματικά καθεστώτα, όπως το Τζιμπουτί, Ζιμπάμπουε, Ισημερινή Γουινέα, Αζερμπαϊτζάν, Ερυθραία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουζμπεκιστάν, Μπαχρέιν, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Επίσης, δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια σε πολίτες από την Τουρκία, Κατάρ (το οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση το χαρακτήρισε φιλοτουρκικό), Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Συρία, Ιράκ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Βιετνάμ, Ινδία, Νότια Αφρική, Μαλί, Κιργιστάν, Δομινίκα, Γκάνα κτλ.

 

Οι πρώτες 10 χώρες

Η βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων έχει επεκταθεί σε συνολικά 83 χώρες! Μάλιστα στη λίστα περιλαμβάνονται φορολογικοί παράδεισοι όπως το Βανουάτου, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Μπελίζ, αλλά και χώρες με προβληματικά καθεστώτα, όπως η Καμπότζη, Τζιμπουτί, Ζιμπάμπουε, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Μαλί, Κιργιστάν, Δομινίκα, Γκάνα κτλ.

Οι χώρες στις οποίες δόθηκαν τα περισσότερα «χρυσά» διαβατήρια, από το 2013 μέχρι τα μέσα Αυγούστου 2020, είναι οι ακόλουθες:

 • Ρωσία: 1.339
 • Κίνα: 721
 • Ουκρανία: 122
 • Λίβανος: 97
 • Σαουδική Αραβία: 65
 • Ισραήλ: 60
 • Ιορδανία: 53
 • Ιράν: 47
 • Αίγυπτος: 39
 • Βιετνάμ: 38

(σ.σ.: Τα στοιχεία αφορούν τα «χρυσά» διαβατήρια τα οποία παραχωρήθηκαν σε «επενδυτές». Ωστόσο δεν περιλαμβάνονται τα διαβατήρια τα οποία δόθηκαν σε μέλη των οικογενειών τους, τα οποία είναι άλλα τόσα.)

 

Το κόλπο της συζύγου και τα κρυφά διαβατήρια

 

Τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, προχώρησε σε δύο  αλλαγές οι οποίες αφορούσαν τα ακόλουθα: Εισαγωγή της έρευνας δέουσας επιμέλειας (due diligence) και εισαγωγή ορίου 700 πολιτογραφήσεων ανά έτος. Ωστόσο στη συνέχεια διαφάνηκε ότι οι δύο πιο πάνω αλλαγές έγιναν μόνο για το θεαθήναι.

Οι μεσάζοντες, με τη βοήθεια και της κυβέρνησης, η οποία έκλεισε τα μάτια, βρήκαν τρόπο να ξεπεράσουν το εμπόδιο, το due diligence, για τις προβληματικές περιπτώσεις. Το κόλπο το οποίο επιστράτευσαν είναι ότι στις αιτήσεις παρουσίαζαν ως πρώτο όνομα τη σύζυγο και ενέγραφαν τον «επενδυτή» ως εξαρτώμενο. Με τον τρόπο αυτόν έγιναν εκατοντάδες πολιτογραφήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, φυγόδικων, φοροφυγάδων και άλλων προβληματικών περιπτώσεων που κανονικά δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τους ελέγχους για το ξέπλυμα και το due diligence.

Επίσης, η κυβέρνηση ξεπέρασε το εμπόδιο του πλαφόν, αφού στα επίσημα στοιχεία κατέγραφε μόνο τον αριθμό των «επενδυτών», αποκρύβοντας τα χιλιάδες «χρυσά» διαβατήρια τα οποία δίνονταν στα μέλη των οικογενειών τους.

Ενδεικτικά, το 2018, που εισήχθηκε το πλαφόν των 700 πολιτογραφήσεων, παραχωρήθηκαν 1.259 «χρυσά» διαβατήρια. Ωστόσο στα επίσημα στοιχεία, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Κομισιόν, καταγράφηκαν μόνο τα 581 διαβατήρια τα οποία δόθηκαν σε επενδυτές, όχι και τα 678 που δόθηκαν σε μέλη των οικογενειών τους. Επίσης, το 2019 παραχωρήθηκαν 1.216 «χρυσά» διαβατήρια, αλλά στα επίσημα στοιχεία καταγράφηκαν μόνο τα 579 διαβατήρια τα οποία δόθηκαν σε «επενδυτές», όχι και τα 637 που δόθηκαν σε μέλη των οικογενειών τους. Ακόμη, το 2020 μέχρι τα μέσα Αυγούστου παραχωρήθηκαν 737 «χρυσά» διαβατήρια, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεπεράσει το όριο. Ωστόσο, στα επίσημα στοιχεία καταγράφηκαν μόνο τα 432 διαβατήρια τα οποία δόθηκαν σε «επενδυτές», όχι και τα 305 τα οποία δόθηκαν σε μέλη των οικογενειών τους. Μάλιστα, συνεχίζεται η εξέταση άλλων 1.413 αιτήσεων (που αφορούν 691 «επενδυτές» και 722 για μέλη των οικογενειών τους), ενώ σχεδόν κάθε εβδομάδα εγκρίνονται στα μουλωχτά από το Υπουργικό Συμβούλιο νέα «χρυσά» διαβατήρια, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.