Νέες προοπτικές ειδικού τουρισμού για τη Λεμεσό

Η ΕΤΑΛ, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, δημιούργησε εν καιρώ πανδημίας 10 ποδηλατικές διαδρομές στην ύπαιθρο και τα παράλια

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Έχοντας απέναντί της τα πολύ σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις που προέκυψαν τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, αλλά και γενικότερα τις τάσεις της εποχής που υποδεικνύουν την ανάγκη νέων προσανατολισμών και αναζητήσεων στον τομέα του Τουρισμού, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού προχωρεί σε έναν ευρύ σχεδιασμό εξατομικευμένων και ευέλικτων εμπειριών.

Στόχος αυτής της προσπάθειας. που, όπως εκτιμάται. θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη και την περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας της Λεμεσού, είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τέτοιες εμπειρίες οι οποίες θα μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη με προοπτικές δημιουργίας επαναλαμβανόμενων επισκεπτών.

Στα πλαίσια αυτών των σχεδιασμών και με δεδομένο το συνεχώς αυξημένο ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών της Κύπρου για την ποδηλασία, η ΕΤΑΛ προχώρησε και πέτυχε στη διάρκεια του πολύ δύσκολου 2020 τη χαρτογράφηση και καταγραφή 10 νέων ποδηλατικών διαδρομών που απευθύνονται σε ποδηλάτες, έμπειρους και μη, δίνοντάς τους τα «κλειδιά» για να έρθουν σε άμεση επαφή και ουσιαστική γνωριμία με τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές που κρύβει η επαρχία Λεμεσού και ιδιαίτερα οι ορεινές περιοχές.

Όπως εξηγεί στη «Χαραυγή» η διευθύντρια της ΕΤΑΛ, Μαρία Μιχαηλίδου, οι διαδρομές αυτές διασχίζουν κατά κύριο λόγο γραφικά χωριά της ορεινής Λεμεσού δίνοντας την ευκαιρία στον κάθε ενδιαφερόμενο να ποδηλατήσει αλλά και να γνωρίσει μοναδικά μέρη της κυπριακής υπαίθρου, τα οποία για τους περισσότερους Κύπριους είναι άγνωστα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «υπάρχουν διαδρομές που προβάλουν χωριά της Κουμανταρίας, τα Κρασοχώρια και άλλες κοινότητες, κάποιες από τις οποίες φημίζονται για την αρχιτεκτονική τους, άλλες για τα παραδοσιακά εδέσματά τους ή για τις τοπικές τέχνες. Το σίγουρο είναι ότι κάθε διαδρομή κρύβει εκπλήξεις και εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες στον κάθε επισκέπτη».

Κάποιες διαδρομές διασχίζουν παραλιακές περιοχές όπως η Αρχαία Αμαθούντα, η Ακτή του Κυβερνήτη, το Πεντάκωμο και το Μοναγρούλι, ο Πύργος και η Παρεκκλησιά, οι οποίες προσφέρονται ιδιαίτερα για τους λάτρεις της ποδηλασίας, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να αποκομίσουν μοναδικές εμπειρίες κινούμενοι πάνω σε μεγάλους βράχους κατά μήκος της θάλασσας. Ειδικότερα η περιοχή των άσπρων βράχων προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα, ιδιαίτερα τις ώρες της ανατολής και δύσης του ήλιου.

Η κάθε μια από αυτές τις 10 ποδηλατικές διαδρομές έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας όπως και απόσταση, δίνοντας την ευκαιρία στον ποδηλάτη, μελετώντας τα χαρακτηριστικά της διαδρομής, να επιλέξει αυτή που ταιριάζει στις δυνατότητες και τις αναζητήσεις του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης και μελέτης των διαδρομών μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού αλλά και μέσω του προγράμματος KOMOOT.

 

Διαδρομή: Λεμεσός – Άγιος Γεώργιος – Λόφου

(Δύσκολη διαδρομή) 80χλμ

Πρόκειται για διαδρομή σε πολύ καλό ασφάλτινο οδόστρωμα, η οποία ξεκινά δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο και το παλιό λιμάνι της Λεμεσού, διέρχεται δίπλα από το φράγμα του Κούρρη και μέσα από τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Συλίκου καταλήγει στη Λόφου, όπου από το ψηλότερο σημείο της διαδρομής μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα που προσφέρεται προς την πόλη της Λεμεσού.

Διαδρομή: Λεμεσός – Λόφου – Πέρα Πέδι – Πλάτρες

Τρόοδος- Όλυμπος – Κυπερούντα – Ποταμίτισσα

(Δύσκολη διαδρομή) 117χλμ

Μετά την κοινότητα Ύψωνα μέχρι τη Λόφου η διαδρομή είναι κυρίως ανηφορική, ενώ μετά ακολουθούν σύντομες κατηφόρες. Από το Πέρα Πέδι μέχρι τον Όλυμπο η διαδρομή είναι συνεχώς ανηφορική.

Σε αρκετή απόσταση, η διαδρομή είναι μέσα στο δάσος, ενώ περνά κοντά από τους μεγαλύτερους καταρράκτες του νησιού, τον Μυλλομέρη και τον καταρράκτη των Καληδονιών.

Διαδρομή Κρασοχώρια

(Δύσκολη διαδρομή) 60χλμ

Ασφάλτινη διαδρομή για έμπειρους ποδηλάτες οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν μια μοναδική διαδρομή στα όμορφα χωριά Όμοδος, Βάσα, Άρσος, Μαντριά, Κάτω Πλάτρες, Πάνω Πλάτρες, Πέρα Πέδι, Κοιλάνι, Βουνί, Άγιος Αμβρόσιος και Ποταμιού.

Η διαδρομή αρχίζει από το Όμοδος και σε όλη τη διάρκειά της οι ποδηλάτες μπορούν να επισκεφτούν, μεταξύ άλλων, και αρκετά οινοποιεία που βρίσκονται στην περιοχή.

Διαδρομή Κουμανταρίας

(Δύσκολη διαδρομή) 52χλμ

Μια μοναδική ασφάλτινη διαδρομή, η οποία καλύπτει την περιοχή όπου παράγεται το αρχαιότερο κρασί τα Κύπρου, η κουμανταρία και αρχίζει συμβολικά μπροστά από το Μουσείο Κουμανταρίας στη Ζωοπηγή.

Στα σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής περιλαμβάνονται οινοποιεία, αρχαία θρησκευτικά μνημεία, αιωνόβια δέντρα, όπως ο 1.500 ετών «Τρέμυθος της Απαισιάς», μεσαιωνικά γεφύρια, νερόμυλοι και ελιόμυλοι.

Διαδρομή Αμαθούντα – Governor’s beach

(Μέτριας δυσκολίας) 35χλμ

Η διαδρομή κατά μεγάλο μήκος της είναι ασφάλτινη, αλλά η διέλευση από την περιοχή των άσπρων βράχων είναι σε χωματόδρομο όπως και άλλα κομμάτια της διαδρομής.

Ξεκινά από το χώρο του Βασιλείου της Αρχαίας Αμαθούντας με κατεύθυνση την περιοχή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου και συνέχεια προς τα χωριά Πεντάκωμο, Μοναγρούλι και Πύργο.

Διαδρομή Γερμασόγειας – Φοινικάρια

(Μικρής δυσκολίας) 23χλμ

Η διαδρομή αποτελεί ευκαιρία για μια σύντομη απόδραση από το παραλιακό μέτωπο της Γερμασόγειας προς τους λόφους κοντά στο κέντρο του χωριού, οι οποίοι ανάμεσά τους φιλοξενούν ένα από τα μεγάλα φράγματα της περιοχής. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ψηλές κλίσεις εκτός στο κομμάτι μετά το φράγμα της Γερμασόγειας.

Η ποδηλασία μπορεί να συνδυαστεί με περπάτημα στο μονοπάτι της φύσης που βρίσκεται δίπλα από το φράγμα.

Διαδρομή Ενετικών γεφυριών

(Μέτριας δυσκολίας) 43χλμ

Η διαδρομή, που σε μεγάλο μέρος της είναι χωμάτινη, απευθύνεται σε έμπειρους ποδηλάτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν το χωριό Φοινί και τα τρία ενετικά γεφύρια, του Τζελεφού, της Ελιάς και του Πισκόπου.

Η παράδοση λέει ότι τα γεφύρια αυτά φτιάχτηκαν για να μεταφέρουν εμπορεύματα και κατά πάσα πιθανότητα ορύγματα, με καμήλες και με άλογα προς την Πάφο και την Πόλη για εξαγωγή μέσω των δύο λιμανιών.

Διαδρομή Limassol wine villages

(Υψηλής δυσκολίας) 48χλμ

Η διαδρομή ξεκινά σε ένα από τα ομορφότερα και γραφικότερα χωριά της επαρχίας, το Άρσος και συνεχίζει προς την Τρόζενα. Επόμενο κρασοχώρι είναι η Βάσα, με τις μεγάλες εκτάσεις αμπελιών, ακολουθεί το Όμοδος, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα κρασοχώρια της Λεμεσού με πολλά μνημεία και μεγάλα οινοποιεία. Η διαδρομή οδηγεί στη συνέχεια στο Βουνί και κατηφορίζει προς την Ποταμιού.

Διαδρομή του Αγρού

(Υψηλής δυσκολίας) 34χλμ

Ξεκινά από τον Αγρό, γνωστό χωριό για την παραγωγή προϊόντων από τριαντάφυλλα, τα γλυκά και τα αλλαντικά του και κατευθύνεται στον Άγιο Θεόδωρο και τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς. Επόμενο χωριό στην καταπράσινη διαδρομή είναι η Ποταμίτισσα, οι Δύμες και η Κυπερούντα. Το τελευταίο μέρος της διαδρομής περνά από την κοινότητα Αγριδιών.

Διαδρομή Limassol Koumandaria villages

(Μέτριας δυσκολίας) 29χλμ

Η διαδρομή διασχίζει τα χωριά Ζωοπηγή, Άγιος Μάμας, Καπηλειό, Λουβαράς και Καλό Χωριό. Στα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται το Μουσείο Κουμανταρίας στη Ζωοπηγή, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στον Άγιο Μάμα, ο Παλιός Ελιόμυλος στο Καπηλειό, το Μουσείο Εικονοφυλακίου και η αρχαία εκκλησία Αγίου Μάμα στο Λουβαρά.

 

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.