Νέες προοπτικές για την Κύπρο δημιουργεί το τεχνολογικό πάρκο

•Εργοδότηση Κύπριων επιστημόνων και συνέργεια με την τοπική βιομηχανία

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η εξέταση της πρότασης από τον ταϊλανδέζικο κολοσσό Wyncoast Industrial Park Public Co. Ltd για τη δημιουργία του επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου στην παραθαλάσσια περιοχή στο Πεντάκωμο.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης που συστάθηκε αποτελείται από λειτουργούς των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών, τη Νομική Υπηρεσία και το Γενικό Λογιστήριο, η οποία θα αξιολογήσει κατά πόσον η προσφορά πληροί τα κριτήρια που τέθηκαν.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εμπορίου είναι σημαντικό ότι πλέον μπήκε το νερό στο αυλάκι για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου, καθότι η προσπάθεια άρχισε πριν από 15 χρόνια περίπου. Ομως, ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι καλύτερα να μη βάζουμε την άμαξα μπροστά από τον αμαξηλάτη, μέχρι να ανοιχθεί η προσφορά και να διαπιστωθεί ότι πληρούνται όλοι οι όροι και τα κριτήρια που απαιτούνται.

Η Επιτροπή, τονίζουν οι πηγές μας, θα ακολουθήσει τις αυστηρές διαδικασίες και όλα εξαρτώνται από την πρόταση που κατέθεσε ο επενδυτής, η οποία στο παρόν στάδιο παραμένει κλειστή. Μετά την εξέταση της πρότασης, η Επιτροπή θα καταθέσει τις εισηγήσεις της στο Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Ενέργειας.

Healthcare-Technology-8-04-2015

Αρνητικό στοιχείο

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι αρνητικό στοιχείο στον όλο σχεδιασμό του Υπουργείου Εμπορίου είναι πως κατατέθηκε μόνο μία προσφορά για το τεχνολογικό πάρκο της Κύπρου, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά, γιατί δεν υπήρξε ανταπόκριση και από άλλους.

Οπως και για την αδειοδότηση του καζίνο, ένας επενδυτής ή μια κοινοπραξία ήταν αρκετή, όμως το ερώτημα είναι κατά πόσον η μικρή Κύπρος δεν σηκώνει ένα τέτοιο εγχείρημα. Ασφαλώς η Κύπρος δεν θα γίνει το Silicon Valley των ΗΠΑ, αλλά κάποια ερωτήματα παραμένουν και αιωρούνται μήπως ο χώρος είναι μικρός και δεν υπάρχουν ευρύτερες υποδομές για να σηκώσουν το βάρος ενός τεχνολογικού πάρκου. Ακόμη τίθεται ερωτήματα μήπως υπάρχουν άλλα μοντέλα πλέον τεχνολογικών πάρκων πιο σύγχρονα.

Εστω όμως και με έναν επενδυτή -αν τελικά πληροί τα κριτήρια- τότε η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου ανοίγει νέες προοπτικές στην Κύπρο για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και για την οικονομία ευρύτερα. Απώτερος σκοπός είναι η συνεισφορά στη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας και η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, το έργο αναμένεται να αποτελέσει βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης. Θετικό στοιχείο είναι ότι το τεχνολογικό πάρκο βρίσκεται κοντά σε μεγάλες εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών και παρέχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις πόλεις, λιμάνια και αεροδρόμια.

Τομείς δραστηριοτήτων

Biolog

Το επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο θα μπορούσε να φιλοξενήσει την εφαρμοσμένη έρευνα, ακαδημαϊκά κέντρα, εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και ομίλων, δράσεις που σχετίζονται με την Ψηφιακή Στρατηγική και άλλα που βασίζονται στη γνώση των επιχειρήσεων, οργανισμών και ιδρυμάτων που εξειδικεύονται στην Πληροφορική, Επικοινωνία, Ενέργεια, Νανοτεχνολογία, Υγεία και Βιοϊατρική, στους τομείς της Γεωργίας και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Υδάτων κ.ά.

Οπως επισημάνθηκε στη «Χ» τα οφέλη για την Κύπρο θα είναι πολλά γιατί εκτός από την εργοδότηση Κύπριων επιστημόνων, μπορεί να δημιουργηθεί και συνέργεια με την τοπική βιομηχανία ή ακόμη και με δικές μας βιομηχανίες με έρευνες για διάφορα νέα προϊόντα που επιθυμούν να παράξουν.

Κύριες εγκαταστάσεις

Texnologiko Parko

Το συνολικό εμβαδόν του χώρου είναι περίπου 328.000 τετραγωνικά μέτρα και οι κύριες εγκαταστάσεις θα είναι πανεπιστημιακά τμήματα, ερευνητικά κέντρα, εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, τομείς ανάπτυξης των επιχειρήσεων, επιχειρηματικά κέντρα κ.α.

Επίσης, ο επενδυτής θα πρέπει να δημιουργήσει και βοηθητικές εγκαταστάσεις καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης για τις ανάγκες μόνο των δραστηριοτήτων του πάρκου, όπως γραφεία, μονάδες λιανικής πώλησης, αθλητικά, ψυχαγωγία, διασκέδαση και δυνατότητες για διαμονή, συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου των 100 κλινών.

Οι βασικές υπηρεσίες κοινής ωφελείας όπως οδική πρόσβαση, παροχή νερού και ρεύματος, αποχέτευσης και της επικοινωνίας θα γίνουν από την κυβέρνηση μέχρι την είσοδο του πάρκου. Θα πρέπει επίσης, να δημιουργηθούν εντός 18 μηνών από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης με τον στρατηγικό επενδυτή. Η δημιουργία του πάρκου θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, αλλά σε πέντε χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 80% του συνολικού έργου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο επενδυτής δεν μπορεί να πωλήσει το πάρκο γιατί θα είναι δεσμευμένος από το κράτος για 50 χρόνια και θα καταβάλλει ενοίκιο. Ασφαλώς όμως σημειώθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου, στόχος της δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου δεν είναι να κερδίσει το κράτος από το ενοίκιο, αλλά να δημιουργηθεί μια ευρύτερη υποδομή που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία.

Προφίλ του επενδυτή

Christodoulos Angastiniotis Cipa

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος συνόδευσε τον Ταϊλανδέζο επενδυτή στο Υπουργείο Εμπορίου, σε δηλώσεις στη «Χαραυγή» σκιαγράφησε το προφίλ της εταιρείας. Οπως σημείωσε ο κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, η εταιρεία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων. Μέχρι στιγμής, τόνισε, έχει δημιουργήσει πέντε παρόμοια έργα στην Ταϊλάνδη και ο λόγος που προτίμησε την Κύπρο είναι γιατί επιθυμεί να έχει βάση και παρουσία στην Ευρώπη λόγω των πελατών του.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρουσία του κ. Jack Chamikorn στην Κύπρο, αφού όπως ανέφερε η επένδυση θα είναι πέραν των 100 εκ. ευρώ και υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα ανοίξουν πολλές ποιοτικές θέσεις εργασίας σε επιστημονικό και όχι μόνο προσωπικό, τόσο από το ίδιο το τεχνολογικό πάρκο, όσο και από τις εταιρείες που θα φιλοξενηθούν.

Στο παρόν στάδιο, όπως είπε, η προσοχή του CIPA είναι στραμμένη στην αξιολόγηση της πρότασης του επενδυτή από την Επιτροπή Αξιολόγησης, αποκαλύπτοντας ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Λακκοτρύπης δεσμεύτηκε ότι η αξιολόγηση θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, καθώς όπως σημείωσε με την αδειοδότηση το έργο θα ξεκινήσει άμεσα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.