Νέες ρωγµές στον κοινό συντονισµό της ΕΕ για την πανδηµία

Φυγόκεντρες τάσεις ανάµεσα στις χώρες-µέλη όσον αφορά τις µετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών εντός Ένωσης

Του ειδικού µας συνεργάτη, Ευάγγελου Αρεταίου

Την αύξηση των κρουσµάτων του κορονοϊού σε όλη την ΕΕ παρακολουθεί στενά η Κοµισιόν, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει επίσηµα λόγο για «τέταρτο κύµα», ενώ ανησυχία προκαλούν στις Βρυξέλλες οι φυγόκεντρες τάσεις ανάµεσα στις χώρες-µέλη όσον αφορά τις µετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών εντός Ένωσης.

Σε δηλώσεις της στη «Χαραυγή», η Επίτροπος αρµόδια για θέµατα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σηµείωσε ότι «µπαίνουµε στον τρίτο χειµώνα µε την πανδηµία, αλλά δεν είµαστε στο 2020. Έχουµε ήδη ξεπεράσει το φράγµα του 75,0% πλήρως εµβολιασµένων πολιτών, χάρη στην κοινή Ευρωπαϊκή Στρατηγική -κάτι που δικαιολογηµένα µας ικανοποιεί». «Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις για την πανδηµία των ανεµβολίαστων επιβεβαιώνονται. Στα κράτη-µέλη µε χαµηλότερα ποσοστά εµβολιασµού, παρατηρείται επίσης αφόρητη πίεση στα νοσοκοµεία», τόνισε η Επίτροπος Κυριακίδου.

Σύµφωνα µε τον επικαιροποιηµένο επιδηµιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δηµοσιεύθηκε την περασµένη Πέµπτη, η εξάπλωση της COVID-19 είναι πλέον ταχύτερη και στην Κεντρική Ευρώπη, µετά την αύξηση των κρουσµάτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», την κατηγορία µεγαλύτερης εξάπλωσης, βρίσκονται πλέον στη µεγαλύτερη έκτασή τους εξ ολοκλήρου η Ελλάδα, η ∆ηµοκρατία της Ιρλανδίας, η Ολλανδία, το Βέλγιο, οι Βαλτικές Χώρες, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ρουµανία και η Βουλγαρία. Στο «κόκκινο» βρίσκονται η Κύπρος, η Γερµανία (µε τα νοτιοανατολικά της χώρας να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»), η Πολωνία (τα ανατολικά της χώρας βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»), η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ισλανδία.

Στην πορτοκαλί κατηγορία, παραµένουν Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, µε περιοχές µεγαλύτερης µόλυνσης σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, αλλά και ασφαλείς περιοχές (πράσινη κατηγορία) στην Ιταλία και την Ισπανία.

Σε πολλές χώρες της Ένωσης όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερµανία, γίνονται συζητήσεις για νέα µέτρα, χωρίς ωστόσο κανείς να µιλά για γενικό lockdown, ενώ έχει ήδη αρχίσει η εκστρατεία της τρίτης αναµνηστικής δόσης σε πολλές χώρες-µέλη, κυρίως για τους ηλικιωµένους και τους ευάλωτους πληθυσµούς. Ωστόσο, όσο η πανδηµία εξελίσσεται, στις Βρυξέλλες ανησυχούν για νέες ρωγµές στον κοινό συντονισµό όσον αφορά τις µετακινήσεις των πολιτών. Κροατία και Αυστρία αποφάσισαν µονοµερώς να θέσουν όριο εννιά µηνών από τη δεύτερη δόση για την αποδοχή των πιστοποιητικών εµβολιασµού Ευρωπαίων ταξιδιωτών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από την Ολλανδία, αλλά και ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Στην έδρα της ΕΕ ανησυχούν για τρεις παράγοντες που είναι άρρηκτα συνδεδεµένοι µεταξύ τους: Τα ακόµα σηµαντικά ποσοστά ανεµβολίαστων, αλλά και το µεγάλο χάσµα ανάµεσα σε χώρες-µέλη, την εξάπλωση της µετάλλαξης “∆” και το βάρος που αυξάνεται σε όλα σχεδόν τα συστήµατα υγεία της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές διπλωµατικές πηγές δεν κρύβουν µια ευρύτερη ανησυχία όσον αφορά το συνδυασµό της έξαρσης της πανδηµίας µε τις ραγδαίες αυξήσεις των τιµών ενέργειας καθώς, όπως εκτιµούν, η κόπωση που προκαλούν σε πολύ µεγάλα κοµµάτια του πληθυσµού της ΕΕ κάνουν πολύ πιο ευάλωτους τους πολίτες στο λαϊκισµό και τις εσωστρεφείς πολιτικές ιδεολογίες.

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του ερχόµενου έτους θα αποτελέσουν ένα σηµαντικό δείγµα των δυναµικών αυτών, εκτιµούν οι ίδιες πηγές και σηµειώνουν ότι οι επίµονες και συστηµατικές προσπάθειες του Προέδρου Μακρόν να αντιµετωπίσει την αύξηση των τιµών ενέργειας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι άµεσα συνδεδεµένες µε τους κινδύνους αυτούς.

Η Επίτροπος Κυριακίδου εκτιµά ότι «η έξαρση της πανδηµίας οφείλεται σε σειρά παραγόντων ανάµεσά τους στην πολύ ευκολότερα µεταδιδόµενη µετάλλαξη “∆”, η οποία όπως γνωρίζουµε και είχαµε επισηµάνει από το καλοκαίρι, έχει επικρατήσει στην Ευρώπη.

Στη χαλάρωση των µέτρων επίσης, καθώς και στην εποχικότητα µε την πτώση της θερµοκρασίας, που έχει ως αποτέλεσµα περισσότεροι άνθρωποι να µαζεύονται ξανά σε κλειστούς χώρους, αντίθετα από το καλοκαίρι. Οι µεγάλοι αριθµοί ανεµβολίαστων συµπολιτών µας δυστυχώς δηµιουργούν εύφορο έδαφος εξάπλωσης και διεύρυνσης του προβλήµατος».

Ωστόσο, διαπιστώνονται διακυµάνσεις ποσοστών εµβολιασµένων πολιτών µεταξύ των κρατών-µελών, σηµειώνει η Επίτροπος Κυριακίδου και προειδοποιεί ότι «πρέπει να µειωθεί άµεσα το χάσµα αυτό, γιατί όπως παρατηρείται στις χώρες µε τα πιο χαµηλά ποσοστά εµβολιασµένων ασκείται πολύ µεγαλύτερη πίεση στα συστήµατα υγείας, και πολύ περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Βρισκόµαστε σε επαφή µε τις χώρες που αντιµετωπίζουν πρόβληµα στη διαθεσιµότητα κλινών στα νοσοκοµεία και κυρίως στις εντατικές µονάδες και βοηθούµε µε κάθε δυνατό τρόπο».

Eλπιδοφόρα εξέλιξη χαρακτηρίζουν στις Βρυξέλλες τη θετική γνώµη που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Φαρµάκων (EMA) σε δύο θεραπευτικές αγωγές κατά της COVID-19: Ronapreve και Regkirona. Και τα δύο είναι φαρµακοθεραπευτικά µέσα για χρήση κατά τα πρώτα στάδια της λοίµωξης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy