Νέες ρυθμίσεις διευρύνουν τον κατάλογο των δικαιούχων για εγγραφή στο ΓεΣΥ

Νέες ρυθμίσεις διευρύνουν τον κατάλογο των δικαιούχων για εγγραφή στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Ανακοίνωση από τον Οργανισμό Ασφάλιση Υγείας αναφέρει ότι «ολοκληρώθηκε η ρύθμιση αριθμού θεμάτων, που αφορούν στην εγγραφή δικαιούχων προσώπων στο ΓεΣΥ και με βάση τις ρυθμίσεις αυτές, πρόσωπα που εμπίπτουν σε σειρά κατηγοριών μπορούν να προχωρήσουν με τη διαδικασία εγγραφής τους στο ΓεΣΥ».


Εγγραφή στο ΓεΣΥ μπορούν να κάνουν Κάτοχοι Δελτίου Ταυτότητας (ΔΤ) με κωδικό 00+ Χωρίς Κυπριακή Υπηκοότητα και τα οποία κατόπιν υπόδειξης του Υπουργείου Εσωτερικών (Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης), έχουν μια από τις πιο κάτω υπηκοότητες: Βρετανική, Νότιου Αφρικής, Αυστραλιανή, Καναδική, Αμερικανική, Ελληνική, Κονγκολέζικη, Σουδανική.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ΔΤ με κωδικό 00 και με υπηκοότητα άλλη από αυτές που αναφέρονται πιο πάνω, όπως και ΔΤ με κωδικό 05+, χωρίς Κυπριακή Υπηκοότητα δεν είναι έγκυρα.

Ως εκ τούτου, οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να προχωρήσουν στην εγγραφή τους στο ΓεΣΥ. Τα πρόσωπα αυτά καλούνται όπως αποτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας για την έκδοση αδειών διαμονής/βεβαιώσεων εγγραφής ή για να προβούν σε διαδικασίες λήψης της Κυπριακής Υπηκοότητας αναλόγως με την κάθε περίπτωση.

Στο ΓεΣΥ δύνανται να εγγραφούν και Κάτοχοι Πιστοποιητικού Γέννησης με Κωδικό 03+ δηλαδή, παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο τα οποία δεν έχουν Κυπριακή υπηκοότητα αλλά έχουν πιστοποιητικό γέννησης εκδιδόμενο από τις αρχές τις Δημοκρατίας, με τον αριθμό που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους (03+ΧΧΧΧΧΧ).


Σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης τα παιδιά αυτά θα πρέπει το συντομότερο να αποκτήσουν τις ενδεδειγμένες άδειες παραμονής τους στη Δημοκρατία.

Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός θα ζητήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την υποβολή της Άδειας Διαμονής τους στη Δημοκρατία προς απόδειξη του δικαιώματος τους σε υπηρεσίες υγείας στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Οι γονείς καλούνται να μεριμνήσουν άμεσα για την έκδοση των αδειών αυτών για τα παιδιά τους ούτως ώστε να αποφευχθεί πιθανή διαγραφή τους από το ΓεΣΥ.

Τέλος, πρόσωπα με ληγμένες άδειες διαμονής, μέχρι 9 μήνες, και για τα οποία εκκρεμεί η ανανέωση της άδειας διαμονής τους, μπορούν επίσης να υποβάλουν αιτήματα εγγραφής στο ΓεΣΥ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.