Σε τουλάχιστον 30 συλλήψεις προέβη το απόγευμα η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κατά τη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης των περιβαλλοντιστών που κρατούν κλειστή την Oxford Street στο κέντρο της πόλης από τη Δευτέρα.

Μεταξύ των συλληφθέντων μελών της οργάνωσης Extinction Rebellion, που ανεβάζουν τον αριθμό των συνολικών συλλήψεων από τη Δευτέρα σε πάνω από 420, φέρεται να είναι και ένας 15χρονος.

Οι συλλήψεις έγιναν χωρίς βίαιη αντίσταση από τους ακτιβιστές.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι αναμένει από την αστυνομία να τηρήσει σθεναρή στάση και να κάνει πλήρη χρήση του νόμου.

«Είμαστε μία υπερήφανη δημοκρατία και σε κανέναν δεν πρέπει να επιτρέπεται να παραβιάζει το νόμο χωρίς συνέπειες», είπε ο κ. Τζαβίντ.

Εν των μεταξύ, η διοίκηση του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου είπε ότι συνεργάζεται με τις αρχές ώστε να μην υλοποιηθεί η προαναγγελθείσα για αύριο παρεμπόδιση πτήσεων από τους ακτιβιστές.

Η οργάνωση Extinction Rebellion ζήτησε σήμερα προκαταβολικά συγνώμη για την αυριανή ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, σημειώνοντας όμως ότι η βιομηχανία αεροπλοΐας «πρέπει να γίνει στόχος» στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η διοίκηση του αεροδρομίου σχολίασε ότι ενώ σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και συμφωνεί με την ανάγκη δράσης για το κλίμα, δεν συμφωνεί με την πρόκληση ταλαιπωρίας για τους επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν για το Πάσχα των καθολικών αυτό το Σαββατοκύριακο.