Νέες βρετανικές κυρώσεις κατά του κύκλου του Πούτιν, στο στόχαστρο και η Αλίνα Καμπάεβα

Ένα ακόμα πακέτο κυρώσεων με τελικό στόχο τον Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το βρετανικό Foreign Office. Πρόκειται για συγγενείς, οικεία πρόσωπα και επιχειρηματίες φίλους του Ρώσου Προέδρου οι οποίοι περιγράφονται ως το «πορτοφόλι» του, αφού στηρίζουν τον πολυτελή βίο του.

«Η κλίκα αυτή οφείλει τον πλούτο και τη δύναμή της στον Πούτιν και σε αντάλλαγμα στηρίζει τον Πούτιν και την πολεμική του μηχανή», αναφέρει η ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μόνο μια ταπεινή συλλογή περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν, όπως ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκίνητα της σοβιετικής κατασκευής από τη δεκαετία του 1950, ένα τροχόσπιτο και ένα μικρό γκαράζ.


Ωστόσο στην πραγματικότητα ο Πούτιν βασίζεται σε αυτό το δίκτυο φίλων, συγγενών και μελών της ρωσικής ελίτ για έναν πολυτελή βίο, σημειώνεται.

Μεταξύ των προσώπων του στενού κύκλου του Ρώσου Προέδρου στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις, όπως το πάγωμα περιουσίας και η απαγόρευση ταξιδιών, περιλαμβάνεται η πρώην γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα, γνωστή ως «ερωμένη» του Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία έχει γίνει επικεφαλής του φερόμενου ως μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου ΜΜΕ στη Ρωσία.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης κατά της γιαγιάς της Καμπάεβα, Άννα Ζατσέπλινα, η οποία είναι και συνέταιρος του συνεργάτη του Πούτιν Γκενάντι Τιμτσένκο, κατά της πρώην συζύγου του Πούτιν Λιουντμίλα Οτσερέτναγια η οποία έχει επιχειρηματικές σχέσεις με το ρωσικό κράτος, την επιχειρηματιών και συγγενών του Προέδρου Ιγκόρ, Μιχαήλ και Ρομάν Πούτιν και Μιχαήλ Σελόμοφ.


Από την αρχή της εισβολής το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 1.000 πρόσωπα και 100 επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων Ρώσων ολιγαρχών με συνολική περιουσία άνω των 117 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε «εκθέτουμε και στοχεύουμε το σκιώδες δίκτυο στήριξης του πολυτελούς τρόπου ζωής του Πούτιν και σφίγγουμε τον κλοιό στον ενδότερο κύκλο του. Θα συνεχίσουμε με τις κυρώσεις επί όλων όσοι βοηθούν και υποθάλπουν την επιθετικότητα του Πούτιν, έως ότου επικρατήσει η Ουκρανία».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.